Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.1.12 / dotaz č. 31151
Dobrý den.
V bývalé zemědělské usedlosti se rozhodujeme zda vyměnit stará dřevěná špaletová okna, některá to už potřebují. Protože se jedná o kamenocihlový dům, máme obavy, že po utěsnění se zhorší vnitřní klima a rozšíří plísně. Výrobci oken tvrdí, že mikroventilace oken umožní dostatečné větrání, názory lidí, kteří si okna vyměnili mi to ale vždy nepotvrzují. Co mohu ještě prověřit, abych neudělal chybné rozhodnutí. Děkuji.
Vážený pane, vaše obavy jsou oprávněné. Při výměně špaletových oken za nové jsou 3 skupiny problémů.

1. větrání
Staré objekty neměly žádné hydroizolace, takže zemní vlhkost stoupapa do podlah a zdiva, byly však vytápěny lokálně, takže v zimě byl vlhký vzduch komínem odtahován z interiéru a netěsnostmi v okně byl přiváděn suchý vzduch z vnějšku.
Po výměně klasických kamen za ústřední vytápění se tento odvod vlhkosti zmírnil a zůstal závislý pouze na netěsnostech. Proto mají starší domy problémy s vlhkostí, které dříve neměly.
Výměnou oken za těsná se toto ještě zhorší a mikroventilace je v tomto směru nedostatečná. Proto již v nové vyhlášce o požadavcích na budovy je uvedeno, že větrání musí být řešeno přívodem čerstvého vzduchu. Zatím se to sice v praxi nepoužívá, nicméně se domnívám, že během několika dalších let se stane standardem nucené větrání s rekuperací tak, jako je dnes standardem ústřední vytápění.

2. tepelné mosty ostěním oken
Zde při výměně oken vzniká problém v tom, že u špaletových oken je okenní rám spolu se špaletou obvykle tlooušťky 20 cm. Teplo unikající z objektu musí tedy jít zdivem těchto 20 cm a pak teprve je na vnějším povrchu. U plastových či dřevěných současných oken je tlouš'ťka rámu cca 70 mm (méně je špatně !). To znamená, že teplo jde okolo rámu pouze těchto 5 cm. V praxi to znamená velmi studené ostění a parapet oken. Zde pak kondenzuje vodní pára a tvoří se plísně. Proto by okno mělo být po celém obvodu z vnější strany obloženo tepelnou izolací, tedy ostění, nadpraží i parapet. Toto nesmí být z vnitřní strany, naopak z vnitřní strany musí být nějaký tepelně vodivý materiál, aby přivedl teplo k oknu, kde by mohlo docházet ke kondenzaci vodní páry.

3. velikost otvorů
Dřívější okenní rámy měly rozměry 45 mm, křídla také tak. Stávající okenní rámy jsou o mnoho širší. Dochází tak k podstatnému zmenšení prosklené plochy a tím i ke zmenšení osvětlení. To je citelné zejména u nadpraží.
Není možné to řešit tak, že by se okno osadilo za ozub ze špaletového okna, neboť je potřeba z vnější strany celou špaletu obložit tepelnou izolací.

A ještě jedna poznámka nakonec:
Při otevření okna na mikroventilaci je okno z pohledu pojišťovny otevřené a tudíž při případném vykradní pojišťovna nehradí.
Dovolím si upozornit na publikaci, která je volně ke stažení na www.e-c.cz v sekci ke stažení a která se věnuje výměně oken. Novější informace jsou vknize, kterou jsme vydali a ještě novější budou v knize, kterou připravuje k vydání GRADA.

Zdraví
Roman Šubrt