Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.12 / dotaz č. 31207
Dobrý den,
chci vás požádat o informace týkající se zařazení MVE a na výkupní ceny za energii vyrobenou tímto OZE.

Místo na, kterém má MVE stát se nachází u bývalého vodního mlýna.
Jelikož zde MVE nikdy nebyla jednalo by se o novou lokalitu. Při realizaci záměru chci použít staré soustrojí po generální opravě - Francisovu turbínu s generátorem o výkonu 25 Kw.

Zajímá mě do jaké kategorie bude tato MVE zařazena a na jakou výkupní cenu, dle rozhodnutí ERÚ dosáhnu, pokud nainstaluji v nové lokalitě staré výrobní soustrojí na kterém bude provedena generální oprava svépomocí dle podmínek uvedených v nařízení od ERÚ ?
Další podmínky týkající se opravy generátoru, regulace a elektroinstalace budou řešeny dodavatelsky odbornou firmou a tyto budou splněny také.

Dále mě zajímá zda je nutné k dosažení nejvyšších výkupních cen pořídit vždy novou turbínu ne starší pěti let nebo zda stačí GO staré turbíny a ostatní části soustrojí nové.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,

na základě cenového rozhodnutí ERÚ č. 7/2011 z 23.11.2011 je dle článku 1.4.4 malou vodní elektrárnou, takové zařízení, které má technologické celky mladší 5ti let, nebo případná repase/GO je mladší 5ti let. Tzn, že byste měl být schopen dokázat GO soustrojí, v naší legislativní praxi předložením faktury. Pak budete mít nárok na výkupní ceny/zelený bonus dle platného cenového rozhodnutí pro daný rok spuštění provozu.
V případě, že použijete soustrojí starší 5ti let, nebo nebudete jeho GO schopen prokázat, budete mít nárok pouze na ceny pro MVE uvedené do provozu před rokem 2005, což jsou o 1,2 Kč/kWh nižší částky.

Investici, kterou připravujete v současné době dotuje podnikatelským subjektům program EFEKT od MPO, konkrétně oblast podpory A.1. Informace o programu najdete na stránkách www.mpo-efekt.cz Termín ale chvátá, protože uzávěrka přihlášek je 28.2.2012

Pěkné dny
Odpovídá:  Ing. Vladimír Novotný - EKIS Třebíč EuroEnergo
Téma:  Energie vody
tisk