Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.12 / dotaz č. 31528
Dobrý den,
máme starý cihelný dům z roku 1925, dům je podřízlý, bude zateplený polystyrenem 2Ocm zdi, okna jsou plastová s trojskly, střecha s vatou 350cm,topení kondenzační kotel s podlahovým vytápěním v celém domě.
Všude slyším, jak je téměř nemožné fungovat v takto opraveném domě bez rekuperace. Zajímal by mě názor nestranného odborníka jest-li hrozí skutečně nějaká rizika. Jest-li nejde dům větrat přirozeně. (ve střeše blízko ke hřebenu bude střešní okno, které by mohlo zajistit, při otevření okna dole, komínový efekt a pomoct tak při nárazovém větrání dá se říct celého domu.) Důvod proč nechci rekuperaci je nevyřešená filtrace vzduchu od kouře (v zimě je tu často cítit ledacos) dále se obáváme přesušování stavby přes zimu. V neposlední řadě cena a její téměř nulová návratnost.

Mám ještě jeden dotaz týkající se podlahy ve sklepě (3,5m x 5m). zajímala by mě správná skladba podlahy (spodní voda tu není, jen při jarním tání je sklep o něco vlhčí). Okolní stěny nejsou izolovány (z venku je jen obkopu a opatřím nopovou folií)
Stěny nemají základy, rád bych ale podlahu o něco snížil alespoň o 10cm, to budu ale cca 10-15cm pod základovou spárou. Můj návrh je cca 10cm bet. potěru s kari sítí přímo na terénu s cca 10cm drážkou podhrábnutou pod základ, dále hydroizolace vytažená na stěny a cca 5cm beto. potěru a dlažba. Vím, že podhrabávání základů není dobře a když tak jiným způsobem, ale rozměr sklepa není tak velký a kamenné zdivo je cca 65cm tlusté. Podloží je tu písčité.

Děkuji za váš čas a odpovědi
Vážený pane,
pokud jde o čistě technické hledisko, tak váš dům může fungovat bez rekuperace docela dobře. Při tak silné tepelné izolaci určitě nehrozí nějaká kondenzace vlhkosti ve stěnách a pokud je správně provedena parotěsná zábrana tak ani v té střeše. Ten základní důvod proč se v takto dobře tepelně izolovaných domech doporučuje instalovat rekuperační jednotku je ten, že tepelné ztráty
větráním jsou větší než tepelné ztráty prostupem a instalací rekuperační jednotky se dají výrazně snížit. Klidně ale můžete zajišťovat přiměřené větrání manuálně t.j. pokud tam jste tak zhruba 1x za hodinu vyvětrat průvanem.
Pokud jde o to snížení podlahy ve sklepě tak tam doporučuji značnou opatrnost a raději onu drážku podhrábnutou pod základ dělat po částech (řekněme po metru délky, vyplnit betonem a nechat zatvrdnout. Na písčitém podloží je značné riziko sesednutí. Ty kameny tvořící zdivo nejsou obvykle u starých domů nijak pevně spojeny maltou (je to spíše písek než malta a já když jsem takto
podhrabával základ při opravě odpadního potrubí tak jsem zjistil, že se velmi snadno uvolní). Nevím jak je to u vás s obsahem radonu, lepší je pro jistotu používat hydroizolaci s kovovou fólií
http://www.ok-stavebniny.cz/hydroizolace/bitagit-radon-asfaltovy-pas-dekbit-al-s40-1586/
http://www.stavebniny-rychle.cz/foalbit-al-s-40.html
http://www.stavbadomusvepomoci.cz/diskusni-forum/5-zaklady/405-protiradonova-izolace.html

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
Odpovídá:  Mgr. Karel Murtinger - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk