Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.12 / dotaz č. 31777
Dobrý den,
jsme malá pilařská firma, která vlastní i sušárny řeziva a uvažujeme o instalaci kogenerační jednotky na zemní plyn nebo bioplyn z odpadního dřeva.
Potřebovali bychom poradit:
1. jaké jsou možnosti? - vhodné KJ
2. jací jsou výrobci malých KJ? - zemní plyn, bioplyn
3. na koho se obrátit pro konzultaci a poradenství? - energo audit, výběr zařízení, legislativa atp.
4. musí přebytek energie z KJ odebrat / vykoupit / elektrárenská společnost?
Děkuji
Dobrý den,
k instalaci kogeneračních jednotek existuje celá řada výrobců. Důležitým kritériem bude velikost instalované jednotky, která se bude odvíjet od Vaší spotřeby tepelné energie. Aby byla ekonomická efektivita prostředků vložená do KGJ co nejvyšší, je nutné využít maximální množství tepelné energie vyprodukované KGJ. Mezi renomované výrobce malých KGJ se řadí firmy jako TEDOM, MOTORGAS, VIESSMANN nebo BUDERUS. Nerad bych na nějakou firmu zapomněl, ale tohle jsou asi ti nejznámější. Ohledně konzultací se můžete obrátit na střediska EKIS (například středisko Příbor), která poskytují i osobní konzultace. Ve většině EKISu sedí i auditor, který Vám pomůže s auditem i vyřízením. Ohledně připojení a uvedení do provozu platí, že nutným krokem pro získání státní podpory výroby z obnovitelných zdrojů je licence na výrobu elektřiny, kterou uděluje Energetický regulační úřad (www.eru.cz) a zaregistrování se u Operátora trhu s elektřinou, a. s. („OTE“) dle § 23 energetického zákona jako registrovaný účastník trhu.
Místně příslušný provozovatel distribuční soustavy („PDS“) má povinnost přednostně připojit výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Zároveň má místně příslušný PDS povinnost vykupovat veškerou elektřinu vyrobenou tímto zdrojem za ceny stanovené ERÚ. Výrobce elektřiny z OZE si může vybrat, zda svoji elektřinu bude prodávat místně příslušnému PDS za pevné výkupní ceny nebo formou zelených bonusů. Zelený bonus je příplatek k tržní ceně elektřiny.
V případě, že si výrobce vybere zelený bonus, má možnost uzavřít smlouvu na dodávku elektřiny
s libovolným obchodníkem s elektřinou za smluvní cenu, která není stanovena regulačním úřadem. Od místně příslušného PDS získává jen příslušný zelený bonus dle Cenového rozhodnutí ERÚ. Výhodou zeleného bonusu je příležitost dosáhnout vyšší cenu za dodávku elektřiny, výhodou pevné výkupní ceny je povinnost PDS vykoupit veškerou regulovanou elektřinu.
Doufám, že to takto stačí. V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat.
S pozdravem Milan Gabzdyl