Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.12 / dotaz č. 32172
Dobrý den,
dostal jsem od našeho dodavatele zemního plynu možnost zafixování ceny komodity na 22 měsíců tzv.produkt Benefit s ceníkem cca 1,077 Kč / kWh a stálým měsíčním platem cca 125,-Kč. Chtěl bych se zeptat, je-li to dobrá varianta se nechat upsat, případně poradit, jak řešit lepší cenu plynu od jiných nezávislých dodavatelů v domácnosti. Mám roční spotřebu cca 1 000 m3 a dodavatelem je Jihomoravská plynárenská, a.s.
Dobrý den,
mohu jen potvrdit, že mnoho zákazníků uvedeného dodavatele dostalo stejnou nabídku na uzavření produktu RWE BENEFIT s možností neměnné ceny zemního plynu po dobu 22 měsíců. Máte tak záruku neměnné ceny zemního plynu (komodity bez distribuce, jejíž ceny jsou vydávány cenovým rozhodnutím ERÚ). Pokud máte zájem uzavřít tento produkt, doporučuji si řádně prostudovat dodatek ke smlouvě (hlavně platnost a případné prodloužení smlouvy). Jestli není z vaší strany zájem o delší uvázání dodávek plynu a chcete využít možnosti změny dodavatele k lepším cenám komodity, doporučuji webové stránky www.eru.cz, kde najdete metodiku, jak správně postupovat ve výběru dodavatele i seznam případných dodavatelů. V rámci posouzení levnější nabídky doporučuji řádně prostudovat obchodní podmínky dodavatelů, ceníky dodávek zemního plynu, které jsou k dispozici na webových stránkách každého dodavatele, platnosti navrhovaných smluv a případné platby spojené s uzavřením nové smlouvy či za poskytované služby. V případě, že si sám nevíte rady, jak správně postupovat, doporučuji obrátit se na kvalifikované energetické poradce a domluvit si osobní konzultaci k dané problematice. Seznam je na webových stránkách www.mpo-efekt.cz - střediska EKIS.
Pro výpočet ročních úspor u zemního plynu je k dispozici kalkulačka na webových stránkách www.usetreno.cz, sekce Energie - plyn. Po doplnění patřičných údajů se vám zobrazí seznam uvedených dodavatelů a možná roční úspora při změně dodavatele.

Odpovídá:  Václav Šafařík ml. - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK
Téma:  Plyn
tisk