Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.12 / dotaz č. 32298
Vážení,

mám zdvořilou prosbu o informaci stran osvětlení schodiště. V našem panelovém domě nechali dva členové výboru Společenství vlastníků jednotek vyměnit původní osvětlovací tělesa za jednožárovková tělesa s pohybovým čidlem. K této výměně nebyl zpracován žádný projekt. Světla tlačítky již zapínat nejde.

Ve vaší velice pěkné příručce OSVĚTLOVÁNÍ VNITŘNÍCH PROSTORŮ jsem našel následující informace:
1. Na str. 20:
V případě úrazu na nedostatečně osvětlené veřejně přístupné
chodbě nebo schodišti se může poškozený úspěšně domáhat
náhrady škody na správě budovy.

2. Na str. 32:
Schodiště objektu musí být s ohledem na bezpečnost pohybu osob v mimořádných
situacích (např. evakuace) osvětleno průběžně po celé délce,
s možností ovládání v každém podlaží. Požadavek připojení svítidel na dva
obvody lze bez podstatného zvýšení nákladů splnit použitím svítidel se
dvěma světelnými zdroji, z nichž každý je připojen na jiný obvod (toto však musí být
ve svítidle označeno).

Prosil bych zdvořile o informaci, které normy jsou výměnou osvětlovacích těles v našem panelovém domě porušeny, abych mohl kvalifikovaně požadovat uvedení osvětlení do řádného stavu. dále bych prosil o informaci, jestli k takovéto výměně osvětlovacích těles je nutný projekt.
K tomu dodávám, že při sestupu po schodišti se osvětlí ta část schodiště od podesty dolů, až když sestoupíme na poslední schod, v některém případě dokonce až při sestupu na podlahu nižšího patra.
Dobrý den,

k osvětlování v obytných budovách se vztahuje norma ČSN 734301/změna Z1 (2005). Norma není povinná, nicméně z praxe se na ní odkazují instituce při případných sporech. Norma je tudíž především referencí pro posouzení kvality osvětlovacích soustav. Příslušná norma nezmiňuje přímo osvětlení schodiště (tabulka B.1). Na schodiště lze vztáhnout č.9 (Domovní, frekventované komunikace včetně vnitřních částí vstupů a vstupy do výtahu - zvýšený pohyb v objektu nebydlících osob) 100 lx na zemi a č.3 (Vnitřní části domovních vstupů, vstupy do výtahů u objektů s malou frekvencí). Vzhledem k tomu, že nová norma ČSN EN 12464-1 (2012) vztahující se na pracovní prostory přisuzuje schodištím 100 lx, lze i pro obytné budovy brát 100 lx jako standard pro schodiště.

Dodržení norem na osvětlení je součastí kolaudace stavby a záleží na přístupu příslušné hygiencké stanice a povaze stavby. Předpokládám, že v praxi je kladen důraz především na prostory, na které se vztahuje norma ČSN EN 12464-1, tedy vnitřní pracovní prostory, méně pak na obytné budovy. Rekonstrukce osvětlovací soustavy nemusí dodržet normu ČSN 734301/změna Z1, neboť není povinná.

Norma neupřesňuje způsob zapínání. Ve Vašem případě bych tak volil především lepší nastavení pohybových čidel.

Citovaná publikace pracuje již se starší normou, kterou nahradila ČSN EN 12464-1 (2012).
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk