Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.12 / dotaz č. 32643
Dobrý den, pracuji na projektu instalace kogenerační jednotky v nejmenovaném hotelu ve zlínském kraji. Mam dotaz ohledně licence na výrobu elektřiny, hotel si chce nechat nainstalovat kogenerační jednotky a takto vyrobenou energii jak elektrickou, tak tepelnou bude využívat pro svou potřebu, nebude dodávat do sítě. Je nutné, aby si také vyřídili tuto licenci od ERÚ a zaregistrovali se u Operátora trhu s elektřinou?
Děkuji předem za odpověď
Dobrý den,

bohužel ve Vašem dotazu je nedostatek informací, jako výkon kogenerační jednotky, palivo a způsob napojení na distribuční sít.
Nepředpokládám, že hotel bude provozován v ostrovním provozu a bude z důvodu případné poruchy kogeneračních jednotek napojen na distribuční síť elektřiny příslušného územního distributora. V tomto případě budete muset podat Žádost o připojení k distribuční soustavě. Distributor Vám stanoví podmínky připojení a fakturačního měření.

Dále bude možnost využívat podporu pro kogenerační výrobu elektřiny dle výměru ERU 7/2011 a splnění podmínek dle vyhlášky 344/2009 Sb.

V případě, že budete chtít využívat podpory pro výrobu elektřiny z kogenerační výroby, budete muset mít Licenci na výrobu elektřiny.

Jestliže bude připojení k distribuční soustavě a případně budete držiteli Licence na výrobu elektřiny budete muset mít registraci na OTE jako:
• držitelé licence na výrobu elektřiny (§23 odst.2 písm. n),
• oprávnění zákazníci, kteří mění poprvé svého dodavatele elektřiny.

Obecně se dá říct, že každý oprávněný zákazník, napojený na distribuční soustavu je registrován na OTE z důvodu možnosti změny obchodníka.
U vlastní výroby elektřiny kogenerační způsobem, při splnění parametrů daných vyhláškou, je povinnost mít licenci na výroby elektřiny při využití finanční podpory.

Nicméně celý systém kogenerační výroby je nutné správně nadimenzovat z hlediska potřeby tepla a elektřiny což ovlivňuje ekonomickou návratnosti.
Předpokládám, že se bude jednat o kogenerační jednotky na bázi spalovacích motorů, pak je si nutné uvědomit, že se jedná o zařízení mající vyšší nároky na obsluhu a údržbu oproti běžnému napojení elektřiny a výroby tepla.

S pozdravem EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk