Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.5.12 / dotaz č. 32943
Dobrý den, vlastním MVE, která je umístěna na bývalém mlýnském náhoně. Mám ovšem jeden zásadní problém, a to ten, že v době, kdy byla MVE odstavena z provozu, někdo na náhoně před ní postavil a legálně zprovoznil další MVE. Nebyl by to zas tak velký problém, kdyby voda protékala dále náhonem. Ta bohužel neprotéká, ale je vypouštěna do ,,druhé" řeky, která protéká pod vantroky zhruba v polovině náhona.
Prosím o radu, jak danou situaci vyřešit.
Předem děkuji.

Dobrý den,
podle zákona 254/2001 Sb. v platném znění (Vodní zákon) povolení k nakládání s vodami vydává vodoprávní úřad, který je ve většině případů vykonáván stavebním úřadem. Je nepravděpodobné, že by pro dvě legálně provozované MVE byla vydána povolení k nakládání s vodami, která by byla v konfliktu. Vzhledem k tomu, že Vámi popisovaný problém nastal v blíže nespecifikované době odstavení Vaší MVE z provozu, pokud tato doba byla delší než 2 roky, mohl na Vaše povolení být uplatněn §12, odst.1a) vodního zákona, který říká, že vodoprávní úřad může z moci úřední povolení k nakládání s vodami změnit nebo zrušit, nevyužívá-li oprávněný vydaného povolení k nakládání s vodami nebo využívá-li jej pouze minimálně bez vážného důvodu po dobu delší než 2 roky.
Jako první krok Vám doporučuji skutečný stav věci prověřit na místně příslušném stavebním úřadě. V závislosti na zjištěném výsledku se o právní či technickou radu můžete obrátit na Svaz podnikatelů pro využití obnovitelných zdrojů (www.spvez.cz)
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Energie vody
tisk