Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.12 / dotaz č. 33125
dobrý den rád bych se zeptal mám možnost odkoupit od obce vodní náhon ktery je dluhý asi 2.5km na začátku a na konci jsou 2 vodní elekrárny o výkonu 110kw a spád na konci 4,5m na 110kw na náhonu lze mit ještě spád 2,5m zeptam se jestli je možnost ješte na náhonu vybudovat mve a Kdo stanový jakou kapcitu budu moc využít
Dobrý den,
Doufám, že jsem porozuměl vašemu dotazu. Jinak předpokládám, že spadáte pod Povodí Labe.

Pro připojení vodní elektrárny budete potřebovat nové povolení k nakládání s vodami, žádost o vyjádření a žádost o připojení do distribuční soustavy.

Nové povolení k nakládání s vodami spadá pod Vodoprávní úřad, ale je většinou vydáván místně příslušným úřad obce s rozšířenou příslušností.
Na příslušné povodí pošlete „Žádost o vyjádření“ s kopií pozemkové mapy (příslušná oblast) se zkreslením daného zařízení (náhon+objekt vodní elektrárny).
Na ČEZ (ČEZ Distribuce, a.s.) dále pošlete „Žádost o připojení výrobny elektřiny k distribuční soustavě“.

Co se týče kapacity množství vody, tak to spadá pod příslušné povodí. Podle dané lokality by mělo být zachováno min. množství průtočné vody po určitý počet dní.

Co se týče velikosti instalovaného elektrického výkonu zapojeného do distribuční sítě, tak to povoluje a reguluje společnost ČEZ.

S pozdravem
Ing. D. Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín
Téma:  Energie vody
tisk