Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.8.12 / dotaz č. 35025
Dobrý den, na podzim letošního roku jsme plánovali započít kompletní modernizaci cihlového RD z r. 1929. Projektovou dokumentaci již máme vyhotovenou, stavební povolení také. Nyní jsme ve fázi výběru hlavního dodavatele. Vzhledem k rozsahu rekonstrukce včetně celkového zateplení a instalace solárních kolektorů bychom uvítali možnost získání státních dotací, které však doposud byly pozastaveny. Bylo by prosím možné s vámi zkonzultovat, zda by bylo vhodné vyčkat do příštího roku na připravované obnovení programu Zelená úsporám, o kterém jsem se dnes dočetla? Předem vám děkuji za odpověď a jsem s pozdravem,
Zelená úsporám II z evropských povolenek
Pokračování programu - Zelená úsporám II, by mohlo začít ve velmi omezené formě od počátku roku 2013. Příspěvek na zateplení bude ale nižší než dnes. Dotace by se měla pohybovat mezi 30 - 40 % nákladů. Peníze do systému potečou z evropských povolenek (EU ETS). Ty Česká republika může v aukcích prodávat právě od roku 2013. Vláda se rozhodla pro variantu postupného náběhu, tedy v prvním roce bude prodávat jen 30 % povolenek a 70 % firmy dostanou bezplatně. Objem povolenek nabízených v aukci bude postupně narůstat až na 100 %
Na rekonstrukce i pro novostavby:
Nový program se chce poučit z chyb Zelené úsporám I. Hlavně jde o koordinaci s ministerstvem pro místní rozvoj a jeho strategií rozvoje bydlení, která mnohdy přispívá na opravu panelových domů.
Druhou věcí je evropská politika energetických úspor v budovách (směrnice 2010/31/EU - EPBD II). Ta požaduje, aby od roku 2019 dosahovaly nové veřejné budovy „téměř nulové spotřeby energie“ a ve "značné míře" využívaly obnovitelné zdroje.
Zejména sem tedy pravděpodobně zamíří peníze z povolenek. Čili nový program bude muset být otevřen i nové výstavbě, což současná Zelená úsporám neumožňuje.

Jisté již je, že dosavadní dotační systém značně zeštíhlí, silnější slovo dostanou nízkoúročené úvěry. Podávání žádostí o podporu by ale mělo být jednodušší.

Tvůrci programu předpokládají, že by na energetická opatření mohlo být určeno 25 až 55 mld. korun. Oproti původnímu programu Zelená úsporám bude určitě podpora snížena. Příjmy žádostí se předpokládají formou výzev na předem stanovené období. Vyhlášení výzvy proběhne 6 měsíců před příjmem žádostí, aby bylo možné připravit samotnou žádost a projektovou dokumentaci. Výzvami bude regulován počet přijatých žádostí.
Finanční prostředky budou určeny pro rodinné a bytové domy ve třech okruzích:
• Novostavby v pasivním standardu
• Opatření na snížení energetické náročnosti na nízkoenergetický standard
• Podpora projektu
Tvůrci programu předpokládají jeho spuštění přibližně v polovině roku 2013. Nepočítá se s retrospektivou, tzn., nebude možné žádat zpětně o podporu u již realizovaných opatření před spuštěním programu. Nejedlý prozradil, že program je již v pokročilejší fázi rozpracovanosti, podrobnosti však neuvedl. Určen bude jak pro budovy pro bydlení, tak pro veřejný sektor.

Z uvedeného vyplývá, že jde zejména o to, jaký objem investic Vás čeká a dle toho se rozhodnout, zda čekat, nebo Vás tlačí čas z důvodu řešení rekonstrukce co nejdříve.
Pěkný den Zdeněk Hasoň, EKIS 2022 Boskovice
Odpovídá:  Zdeněk Hasoň* - EKIS Boskovice VO revital tisk