Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.8.12 / dotaz č. 35238
Dobrý den,chjtěl bych se zeptat na možnost stavby MVE v okolí Kolína, Kutné Hory (v této části Středočeského kraje). Zda existuje přehled řek, potoků v tomto povodí, kde je možno stavbu MVE realizovat? Případně zda je přehled s nejvhodnější lokalitou výstavby MVE ve Stř. kraji. Kdo rozhoduje, zda je možno MVE realizovat?
děkuji. HP.
Dobrý den,
nedomnívám se, že existuje takovýto seznam, kde je možné stavět MVE. Jinak přehled toků je možné najít jak na internetu, tak i v různých publikacích. Otázka je zda vám příslušné orgány a organizace stavbu povolí. Záleží i na parametrech MVE.
Pokud budete mít zájem o stavbu MVE, tak bych si nejprve vytipoval vhodná místa (pozemek, průtok, připojení na el. apod.) a pak bych u příslušného stavebního úřadu pro tato místa zjistil zda výstavbě nebrání územní plán, popř. ochranná pásma apod. Na stavební úřadě bych dále zjistil, zda vám výstavbu MVE povolí, tzn., zda vám vydá územní rozhodnutí a stavební povolení. Také na vodoprávním úřadě (často stejný stavební úřad) bych zjistil zda stavbu povolí.
Dále u příslušného správce toku (např. povodí Labe) bych si ověřil zda souhlasí s výstavbou MVE. A také bych si ověřil zda místní distributor , v tomto případě ČEZ, povolí připojení do sítě.
To jsou základní kroky ke zjištění zda bude možné MVE povolit v dané lokalitě.
Ing. Dan Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín
Téma:  Energie vody
tisk