Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.9.12 / dotaz č. 35330
Dobrý den, prosím o radu.
Vlastním bývalý mlýn. Dříve jsme zde provozovali výrobu el. energie (ještě před rokem 1989) a také ji prodávali do sítě. Elektřina se vyráběla z vody. K mlýnu vede náhon, kterým voda přitékala z řeky Želetavky. Nyní chceme opět vše obnovit - včetně náhonu a zahájení výroby el. energie z vody.
Doslechla jsem se, že je možné žádat o dotaci. V této oblasti mám zkušenosti pouze s dotacemi zemědělskými poskytovanými se SZIF. Dočetla jsem se na vašich stránkách, že i jako podnikatel si mohu zažádat o dotaci na malou vodní elektrárnu. Je mi jasné, že jsou nějaké výzvy a také jsem se dívala, že tento rok to již proběhlo. Je možné od Vás získat nějakou konzultaci, jaké jsou šance a možnosti pro další kolo, co bych měla všechno zařídit. Děkuji za odpověď.

Vážená paní,

pro MVE bylo možné využít program EKO-ENERGIE. MVE byly jediným podporovaným obnovitelným zdrojem. Podávání registračních žádostí bylo již uzavřeno 8.6.2012. Sledujte proto stránky agentury Czechinvest, která program spravuje. http://www.czechinvest.org/ Nelze vyloučit, že do konce roku 2013 ještě bude vypsána další výzva do tohoto programu.

Další možností je program EFEKT, kde byl příjem žádostí uzavřen 28.2.2012. Podmínky programu pro rok 2013 nejsou známy, jejich zveřejnění se čeká v listopadu 2012. Sledujte proto stránky programu https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/. Pro představu se podívejte na podmínky podpory, jaké platily pro letošní rok.


Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk