Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.9.12 / dotaz č. 35636
Dobry den,
v nasem bitovem (cinzovnim) dome bychom radi provedli rekonstrukci strechy, radi bychom v pasivnim, nebo alespon nizkoenergetickem standardu. Mohla bych Vas poprosit o doporuceni na stavebni firmu / architekta, ktery by mel zkusenost s takovou rekonstrukci vcetne moznosti zadat na ni dotace?
Dekuji mnohokrat
Vážená paní,
projektanty, kteří projektují v pasivním standardu a dodavatelské firmy najdete třeba zde: http://www.pasivnidomy.cz/adresar-firem.html
Pokud jde jen o střechu, navrhne vám ji každý projektant. Stačí, když po něm budete požadovat, aby střecha měla celkový součinitel prostupu tepla U= 0,10 W/m2.K nebo menší (hodnota běžná pro pasivní i nízkoenergetické domy). Požadavek normy je U= 0,30 W/m2.K, doporučení U= 0,20 W/m2.K.
Kromě součinitele prostupu tepla musí projektant zkontrolovat i vlhkostní chování konstrukce. Vše vám na požádání doloží výpočtem. Důležité je, aby řešil i stavební detaily typu uložení izolace a parotěsné zábrany u pozednice (napojení na obvodovou zeď), u komínů a podobně.

Co se týče dotací, v současnosti žádný dotační program neexistuje. Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že počítá s obnovou dotačního programu Zelená úsporám přibližně v polovině roku 2013. Nepočítá se s retrospektivou, tzn., nebude možné žádat zpětně o podporu u již realizovaných opatření před spuštěním programu. Pravděpodobně také nebude možné žádat jen na částečné rekonstrukce (např. výměna střechy jako v vašem případě), ale na komplexní rekonstrukce celého domu.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk