Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.9.12 / dotaz č. 35864
Dobrý den,chtěl bych vědet.Když přidám turbínu už do stávající mve,ktera je v provozu zda se mění i výkupní cena z mve.A zda je nutnost žádat distrubutora o zvýšeni výkonu mve.Děkují za odpověď
Vážený pane,

zvýšení připojeného výkonu MVE musí v každém případě odsouhlasit provozovatel distribuční soustavy (ČEZ, případně E.ON).

Pokud zvýšíte výkon MVE, musíte požádat ERÚ o změnu licence. Pokud je možné měřit výrobu staré i nové turbíny zvlášť, pak budete dostávat výkupní ceny na novou turbínu plané v době jejího uvedení do provozu. Cena na elektřinu z původní turbíny zůstane stejná jako máte teď.
Pokud oddělené měření možné není, pak máte nárok pouze na nižší výkupní cenu. Pokud je např. současná výkupní cena na původní turbínu 1,91 Kč/kWh (platí pro MVE uvedené do provozu před rokem 2005) a novou turbínu spustíte v roce 2012 (kdy je výkupní cena 3,19 Kč/kWh), pak byste dostával i na elektřinu z nové turbíny pouze 1,91 Kč/kWh. Níže uvádíme stanovisko ERÚ.

Přejeme úspěšné podnikání v energetice!
J. Beranovský, K. Srdečný



Stanovisko ERÚ k rozšíření výrobny z OZE:
http://www.eru.cz/dias-read_article.php?articleId=1077

V případě, že je v rámci jedné výrobny přidán jeden či více nových zdrojů elektřiny, nebo jeden či více zdrojů splní požadavky na odlišnou podporu, může výrobce v rámci jedné výrobny uplatňovat odlišnou výši podpory pro jednotlivé zdroje v souladu s bodem 1.12. cenového rozhodnutí č. 7/2011. Podmínky, které musí výrobce splnit pro možnost uplatnění odlišné výše podpory, jsou zejména osazení jednotlivých vývodů zdrojů samostatným měřením. Měření musí být v souladu s vyhláškou Ministerstva průmyslu a obchodu č. 82/2011 Sb., o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném přenosu nebo neoprávněné distribuci elektřiny. Měření je ve vlastnictví výrobce elektřiny, který odpovídá za správnost údajů. Další podmínkou je změna licence, kde musí být uvedeny jednotlivé zdroje. Odlišnou výši podpory je možné uplatňovat ode dne změny licence na výrobu elektřiny. V případě uplatňování výkupních cen bude elektřina naměřená na fakturačním měření rozdělena při fakturaci v poměru výroby elektřiny na jednotlivých zdrojích. V případě volby podpory formou zelených bonusů se bude uplatňovat podpora na každou jednotku zvlášť (dle naměřených hodnot). V případě neosazení samostatného měření může výrobce elektřiny uplatňovat za celou výrobnu elektřiny pouze nejnižší podporu při výběru z více možných podpor.
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk