Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.3.13 / dotaz č. 38829
Dobrý den,
prosím o informaci zda je možné využití tepelného čerpadla ve stávajícím domě, který je v současné době vytápěn plynem standardním rozvodem ÚT. Prosím o typ na nejvhodnější systém a event. dodavatele.
Vážený pane,
pokud chcete použít tepelné čerpadlo do stávajícího systému, musíte si uvědomit následující:
Starší systémy byly projektovány tak, aby max. výkon podávaly při teplotním spádu 90/70°C (případně 72,5/65°C). Tepelné čerpadlo pracuje s teplotním spádem běžně 40/35°C, některá i 55/45 °C. Přitom platí, že čím vyšší je výstupní teplota, tím více elektřiny TČ spotřebuje.
Pokud byl tedy původní systém navržen správně, může s ním TČ vytápět jen dokud venku nebude opravdová zima (zhruba do 0°C). Pak už výkon topení nebude stačit na vytopení domu. TČ pak musíte odstavit a použít jiný zdroj tepla. Pokud to bude elektrokotel, počítejte s vyšším účtem za elektřinu. Úspora ve srovnání s původním vytápěním zemním plynem se vůbec nemusí dostavit!
V praxi naštěstí není situace takto černá. Vytápěcí systémy jsou obvykle předimenzované, takže je lze provozovat i na nižší teplotu. Pokud dům navíc zateplíte (taky proto, abyste se zbavil studených zdí a mohl koupit menší a levnější tepelné čerpadlo), dost často můžete TČ napojit na stávající systém a většinu roku vám to bude fungovat uspokojivě.
Doporučujeme vám nechat si stávající vytápění přepočítat nezávislým odborníkem (nikoli prodejcem TČ) a tak zjistit skutečně nutný teplotní spád a venkovní teplotu, do které může TČ dům vytápět.
Podle toho si pak zjistíte provozní náklady na provoz TČ a doplňkového zdroje (např. necháte stávající plyn. kotel) a můžete se rozhodnout, zda se vám TČ vyplatí nebo ne.
Jako nezávislá energetická poradna vám memůžeme doporučit konkrétní firmu pro dodávku TČ. N atrhu je velmi mnoho dodavatelů různé kvality, doporučujeme vám nedívat se jen na cenu, ale také prověřit si reference, případně vyžadovat dodavatele se značkou kvality, více zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/7573-znacka-kvality-pro-tepelna-cerpadla
http://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/6929-european-quality-label-for-heat-pumps-system-pro-objektivni-hodnoceni-tepelnych-cerpadel

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný