Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.13 / dotaz č. 39488
Dobrý den,
obracím se na Vás se žádostí o vyjádření k možnosti konzultace, zprojektování a realizace:

- vertikální větrné elektrárny minimálně pro částečné zásobování RD el. energií (osvětlení, počítače atd.)
- fotovoltaické zdroje k získání el. energie minimálně pro částečné zásobování RD el. energií (osvětlení, počítače atd.)
- solární panely pro ohřev teplé vody pro RD.

RD bude novostavba. Topení v RD se uvažuje kombinované s plynovým kotlem. Možné je i navrhnout tepelné čerpadlo vzduch-vzduch.

Cílem záměru je maximální soběstačnost RD a jeho nezávislost na cizích zdrojích. Rovněž tak je řešena a už vyřešena voda a odkanalizování.

Stavba bude realizována v k.ú. Jenišov v okrese Karlovy Vary.

Děkuji za vyjádření. S pozdravem
Odpověď.

Dotaz je velmi obecný. Pro pro volbu směru, kterou technickou cestou je třeba jít, je nutno definovat prvotní rozhodnutí investora D. Energii, kterou získáte fotovoltaikou nebo ohřevem vody musíte okamžitě využít (to ovšem obvykle nevyhovuje spotřebiteli) nebo ji musíte některým technický způsobem "uskladnit" ( u fotovoltaiky existuje způsob, že celou výrobu prodáte distributorovi elektřiny - pak ale investici provádíte pro distributora za účelem jakéhosi dohodnutého profitu z výroby pro Vás). Pro "uskladnění" tepla popř. i elektřiny do baterií potřebujete technické prostory v objektu RD a další nákladné investice!

Tedy nutno zúžit zadání ( zde jsme jako EKIS schopni s Vámi projít jednotlivé výhody či nevýhody řešení), přiblížit návranosti investic.

Další (tj. projektové řešení) už neprovádíme, zde si investor provede kontakt na některé dodavatelské specializované firmy ( zaruky, finance, vybraná řešení .. aj.).

Středisko EKIS může dodat i informace k dotačním programům (bohužel tato podpora není stabilní a neustále se mění, resp. peníze jsou snižovány a škrtány ....).
S pozdavem .


Odpovídá:  Ing. Jiří Pikard* - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk