Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.13 / dotaz č. 42032
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 874/2012.

1) Výpočet indexu energetické účinnosti. Z dokumentu(NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) č. 874/201) mi bohužel není jasné, zda pro výpočet použiji světelný tok zdrojů či změřený světelný tok svítidla.

2) Označují se všechna vyráběná svítidla na obalu energetickými štítky?
tzn. svítidla dodávaná se světelnými zdroji i bez nich? (jako výrobce provádíme měření křivek svítivost, kde uvažujeme konkrétní zdroj).



Děkuji za odpověď.
Ad 1. Při výpočtu indexu energetické účinnosti se vždy použije tzv. užitečný světelný tok světelných zdrojů (nesměrových i směrových) tak, jak je popsáno v nařízení. Štítkování svítidel pouze označuje kompatibilitu svítidla se světelným zdrojem, neoznačuje účinnost samotného svítidla. Je to přesně popsáno v příloze I, část 2: Energetický štítek pro svítidla prezentovaná v místě prodeje.

Ad. 2. Povinnosti dodavatelů (tzn. váš případ) jsou uvedeny v článku 3, odstavec 2, který je platný od 1. března 2014. Z tohoto odstavce vyplývá, že dodavatelé svítidel, která mají být uváděna na trh pro konečné uživatele (těmi se rozumí fyzické osoby, které se svítidly neobchodují), zajistí mimo jiné, aby byly na štítku informace dle přílohy I.2 v reklamách, nabídkách a technických materiálech a poskytly prodejcům štítek zdarma. Je-li svítidlo dodáváno i se světelnými zdroji, které lze vyměnit, musí být přiložen originální obal tohoto světelného zdroje nebo tyto informace musí být uvedeny na vnitřní nebo vnější straně obalu svítidla.

Doporučuji celé nařízení pečlivě prostudovat.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk