Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.13 / dotaz č. 42737
Dobrý den,
příští rok stavíme domek v Hradci Králové a intenzivně řešíme, čím topit. Budeme mít solární panel na střeše (JZ směr) na ohřev vody a krbová kamna na dotápění jaro a podzim, ale řešíme ten hlavní zdroj vytápění. Zatím máme v projektu topením zemním plynem (to v průměru vychází cca 40 000 Kč na rok). Zaujalo nás ale tepelné čerpadlo, systém voda- vzduch. Vím, že prvotní investice do tepelného čerpadla je poměrně vysoká, ale chtěla bych se zeptat na průměrnou spotřebu elektřiny za rok na pohánění čerpadla? Vyplatí se tento typ voda-vzduch oproti vytápění plynem? Mockrát děkuji za Vaši odpověď.
Vážená paní,
Nevím sice jak má být ten dům velký a kolik v něm bude žít lidí, nicméně náklady za plyn ve výši 40000Kč za rok se mi na rodiný domek zdají velké. Jestliže se ten domek bude teprve stavět, doporučil bych zamyslet se zda by nešlo zlepšit tepelnou izolaci obálky domu a snížit tak spotřebu tepla řekněme na polovinu či ještě níže.
Navrhoval bych proto v této fázi neřešit problém výběru zdroje vytápění a počkat s tím až se ukáže na jakou potřebu tepla se dá dostat po nějaké optimalizaci obálky domu. Takzvanou energeticko-ekonomickou optimalizaci projektu vám může udělat například EKOWATT (http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov).
Pokud jde o spotřebu elektřiny u tepelného čerpadla tak velmi přibližně platí, že spotřebuje třetinu energie oproti plynu. Pokud tedy například spotřebujete za rok 24000kWh energie z plynu, pak spotřeba tepelného čerpadla bude jen někde kolem 8000kWh. Jestli chcete můžete mi zavolat či napsat a probrat se mnou co by šlo dělat pro snížení spotřeby, pokud byste nechtěla zatím vážit cestu do Prahy a využít (placenou) službu Ekowattu. Rozhodně ale doporučuji soustředit se na snížení tepelných ztrát, je to z dlouhodobého hlediska nejlevnější cesta.

S pozdravem Mgr.K.Murtinger
K.Murtinger@gmail.com
tel.603731139
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk