Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.10.13 / dotaz č. 44304
Dobrý den, plánuji nyní upravit teplovodní rozvod vody v domě. Nyní je v domě naistalován plynový kotel na ohřev vody v topení (pouze) a dvě karmy u koupelen a kuchyně. Rád bych se obou starých karem zbavil a vyměnil je za nový systém. Nevím co je ale výhodnější. Jsme 5-členná rodina a ohřátá voda se bude používat jak v kuchyni, tak ve dvou koupelnách. Počítám, že průtokové ohřívače by byly neekonomické, takže spíš váhám mezi elektrickým bojlerem a bojlerem vytápěným plynovým kotlem.
Co byste doporučili vy?
Dobrý den.
v případě většího odběru teplé užitkové vody (což 5ti členná rodina určitě je) je výhodnější centrální ohřev TV oproti lokálnímu.
Čili jednoznačně doporučujeme zřídit centrální ohřev TV.
Náklady na ohřev TV plynem nebo elektřinou budou podobné (odhad 700- 900 Kč/ měsíc), rozhodující bude sazba na dané médium, která je obvykle stanovena od spotřeby, tedy nejvíce ovlivněna vytápěním.
Máte- li tedy nyní plynový kotel, bude zřejmě na provoz mírně výhodnější plyn, je třeba však uvážit náklady na pořízení a připojení nového zásobníku, z tohoto pohledu bude el. zásobník zřejmě levnější. Pokud je plyn. kotel starší a bude brzy také vyměněn, lze doporučit systém kotel s vlastním ohřevem teplé vody uvnitř kotle.

Objem samostatného zásobníku bych doporučila cca 200 l.

Zvažte také možnost ohřevu TV solárním termických systémem, v současné době podpořený dotačním programem Nová Zelená úsporám, kde může dotace činit 35 000 Kč, náklady řádově 90 000 Kč (s tím, že ale v této ceně je obsažen kvalitní zásobník, který byste stejně museli pořídit). Solární systém může v oblasti Turnova reálně 5 měsíců plně (+další měsíce příspěvkem) ohřívat teplou vodu. Návratnost této investice (bez uvážení hodnoty peněz v čase a růstu cen energií) se pohybuje kolem 10ti let. V této věci jsem schopna případně podat další podrobnější informace.
Odpovídá:  Ing. Kateřina Tokarová* - EKIS Liberec tisk