Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.13 / dotaz č. 44797
1) Z nařízení č. 874/2012 (týkajícího se energetických štítků světelných zdrojů a svítidel) vyplývá, že svítidla, která nejsou na trh uváděna pro konečného uživatele (konečný uživatel je zde definován jako fyzická osoba, která nenakupuje svítidlo pro účely dalšího prodeje - tzn. osoba bez IČ) nemusí být opatřeny štítky dle přílohy I.2. Je to takto správně?

Naše svítidla jsou většinou prodávána odborným společnostem (projekty) nebo skrze velkoobchody.

2) Každý rok vydáváme katalog, který není určen pro koncového uživatele. Je převážně určen pro projektanty. Bude zde stejný postup jako u bodu 1, tzn. že v katalogu nemusíme uvést informace dle přílohy I.2?
1. Na vás se patrně vztahuje část povinností pro dodavatele. Souhlasil bych s výkladem, že konečným uživatelem je osoba, která svítidlo kupuje a svítidla nespadají do jejích obchodních činností či povolání, a tedy pokud máte projekt pro např. montážní firmu, tak se na to nevztahuje. Problém může nastat u velkoobchodů, neboť pokud prodávají také přímo konečným zákazníkům či dalším obchodům, lze předpokládat, že po vás nakonec štítky budou požadovat (na vyžádání) (odstavec 2c nařízení č. 874/2012). Zálěží, zda nějaký sortiment vašich svítidel může být vůbec vhodný pro konečného spotřebitele. Osobně myslím, že nikoliv. Celé nařízení je zaměřeno především na štítkování svítidel pro všeobecné použití zejména v domácnostech, nikoliv pro profesionální účely.

2. Ano, neuváděl bych to a zaměřil bych se na štítkování pouze, pokud by nějaká vaše řada byla určena pro koncové spotřebitele či pokud by o tento štítek koncový spotřebitel (obchodník) stál.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk