Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.11.13 / dotaz č. 44936
Dobrý den,
ve dvougeneračním domě ohříváme vodu ve dvou koupelnách,každá má vlastní karmu.
Na střeše je instalovaná fotovoltaika 5kW,kterou bych chtěl výhledově připojit na cca 125 l DC boiler.
Zajímá mě možnost primárně využít ohřátou vodu ohřátou z FVE,nevím ale,zda je možné a jak připojit do systému karmy,které by nahradily boiler v době,kdy bude voda v boileru nedostatečně ohřátá,či vypotřebovaná.
Předem děkuji za odpověd´.
Vážený pane,
kombinovat bojler s karmou je poněkud problematické. Teoreticky můžete bojler připojit před karmu, takže do karmy by přicházela voda již předehřátá. Karma je ale konstruovaná tak, aby její hořák ohřál vodu studenou z vodovodního řadu (cca 8°C). Obvykle zde není regulace, která by uměla snížit výkon hořáku podle teploty výstupní vody. Pokud do karmy přiteče voda djeme tomu 50°C, může být voda na výstupu příliš horká.
Řešením by mohlo být omezit teplotu vody v bojleru na cca 30°C a nastavit výkon karmy na nižší výkon. Zde se ale ztrácí kouzlo maximálního využití elektřiny z FVE.
Domnívám se, že ve vašem případě by bylo potřeba nahradit karmu zásobníkovým plynovým ohřívačem, před který by byl zapojen el. bojler. Např. takovýto ohřívač:
http://www.karma-as.cz/cs/spotrebice/ohrivace-vody/plynove-zasobnikove/karma-hb-50/
http://www.enbra.cz/cs/produkty/ohrivace-vody/plynove-ohrivace-vody

Případně karmu zcela zrušit a nahradit el. bojlerem, kde by se voda ohřívala elektřinou ze sítě (pokud by nestačil výkon FVE).

Přejeme slunné dny!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk