Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.1.14 / dotaz č. 45224
Dobrý den,
mám dílnu na horské chalupě, dílna současně slouží k posezení po různých sportovních apod. aktivitách. Do dílny je přivedena voda a instalován odpad. Chtěl bych instalovat elektrický průtokový ohřívač, který by zajistil plynulý prísun teplé vody do sprchy (možná masážní) a dřezu v malé kuchyňské lince. S jakým příkonem a typem ohřívače bych měl počítat - ideálně umístěny v dřezové skříni ale není podmínkou. K napájení musí být dedikované vedení od rozvaděče, resp. může být napojeno na stávající 380 V rozvod?
Děkuji a zdravím
Vážený pane,
děkujeme za váš dotaz.
Pro masážní sprchu budete potřebovat průtok vody až 60l/hodinu, na ohřev je potřeba výkon cca 20 kW. Průtokové ohřívače s takto vysokým výkonem nejsou na trhu, běžné ohřívače mají 3 až 10 kW, obvykle 4 kW. Průtokový ohřívač se tedy hodí pro dřez, kde je malý odběr vody. Pro sprchu je vhodnější použít bojler.
Připojení spotřebiče k el. rozvodu závisí na dimenzování rozvodů a připojeném příkonu. Doporučuji poradit se na místě s elektrikářem, který posoudí zda třeba pro ohřívač s příkonem 5 kW bude nutno vybudovat samostatný přívod. Pokud byste použil bojler a chtěl od dodavatele elektřiny tarif pro akumulační ohřev (s levnější cenou elektřiny pro bojler), je nutno udělat pro bojler samostatný přívod elektřiny s blokováním podle pokynů HDO.
Přejeme hezký den!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk