Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.14 / dotaz č. 45589
Dobrý den, v činžovním domě z 20. let min. stol. jsou tři byty s karmou na ohřev vody, vytápění WAVky, byty jsou na pronájem, všechny mají aktuálně nájemníky. Komíny se musí kompletně vložkovat. Můj dotaz je, můžu-li WAVky považovat za vyhovující topení, které ještě bude nějakou dobu (5-10 let) zákonně povoleno a tudíž můžu řešit jen ohřev vody. Jelikož jde o nájem, uvažuji místo vložkování komínů, spíš do bytů koupit el. bojlery. Zvažuji ještě dát do bytů kondenzační kotle a zatím zaslepit vývod na vytápění, to pro případ, že by WAVky vypovědely službu a nové by už neprošly nějakým zákonným nařízením. Ale v tom případě, musíme vložkovat a rozsekat celou koupelnu. Rozhodně je to největší vstupní investice. Doporučíte mi prosím za co staré karmy vyměnit? Děkuji moc.
Vážená paní, z hlediska předpisů není problém nadále používat plynová topidla WAV. Pokud jde o zákaz prodeje, případně omezení provozu kotlů určité emisní třídy, ten se týká jen kotlů a kamen s výkonem nad 10 kW. Topidla WAV mají výkon obvykle do 6 kW, takže se jich to netýká. Další omezení je vyvedení spalin pod oknem, na fasádě. Zde je požadavek, aby spotřebiče do 7 kW měly vyústění spalin minimálně 0,3 m pod oknem. Větší výkony pod okno umístit nelze, resp. jen s velkým odstupem - viz: http://www.tzb-info.cz/5032-nove-predpisy-pro-vyusteni-odtahu-plynovych-kotlu-stenou-fasady
Při náhradě WAV kondenzačním kotlem počítejte s tím, že musíte do místností dát radiátory a vybudovat rozvody ke kotli - jde o větší investici i o stavební zásah do bytu.
Při náhradě karmy el. bojlerem se může stát, že elektroinstalace nebude dostatečná, jak v bytech, tak centrální rozvody elektřiny v domě (od hlavního jističe k bytům). V každém případě byty budou muset vyměnit elektroměr (za dvoutarifový) a nutný je obvykle samostatný el. okruh pro bojler. V tom případě jde opět o náklady na novou elektro instalaci, doporučuji to na místě konzultovat s elektrikářem.
Doporučuji vám ponechat stávající WAV i karmy, resp. karmy vyměnit za nové, moderní plynové spotřebiče.
Přejeme hodně úspěchů!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk