Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.14 / dotaz č. 45813
Jsem majitelem prodejny svítidel, i když se jedná o menší prodejnu, nenechává mě toto nařízení samozřejmě chladným a zároveň ve mě zbuzuje řadu otázek a to hlavně ve štítkování svítidel na samotné prodejně. Jak jsem se dočetl, povinnost štítkování je od 1.3.2014.

- Od té doby předpokládám, že jsem povinnen mít oštítkované veškeré vystavené zboží. Nikdo se mě neptá, jak to udělám. Dodavatel svítidel mi dodá štítky v elektronické podobě a jak si s tím poradím dál, je tedy na mě. Samozřejmě nové zboží tyto štítky v balení obsahuje, naštěstí. Bude tedy třeba vytisknout řádově stovky různých štítků.

- Pokud mi dodavatel nedodá nebo již nemůže dodat (třeba již neexistuje) daný štítek, mám nějakou možnost jej získat nebo můžu zboží, které nebude označené raději stahnout z prodejny a dále nenabízet

- Je dnem 1.3.2014 pevným dnem, kdy musí být vše řádně označeno, nebo existuje nějaká krycí doba, do kdy je to nutné. Přeci jen moc času nezbývá a je třeba se zabývat také prodejem.
Vaše situace je obdobná se situací pro obchodníky s bílým zbožím, kteří mají také povinnost uvádět energetické štítky. Na obchodníky se svítidly se vztahuje článek č.4 nařízení 874/2012. Zde jsou také podrobně uvedeny vaše povinnosti jako obchodníka. K jednotlivým dotazům:

- Ano, každý prezentovaný model v místě prodeje bude mít v blízkosti svého vystavení dobře vititelný štítek či má doprovázet informace o vystaveném svítidle.

- Dodavatel by vám měl štítek poskytnout zdarma. Svítidla, která jste již umístil do prodeje před 1.3.2014 můžete nechat doprodat. Nová již musí být uvedena se štítkem.

- Nařízení platí již od 12. 7.2012, takže dnem 1.března 2014 již článek č.4 nařízení č.874/2012 platí.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk