Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.14 / dotaz č. 46283
Dobrý den,
mohl bych se Vás prosím zeptat na toto. Četl jsem, že od září 2012 nesmí být na trh uváděny světelné zdroje, které mají energetickou třídu horší než C. Vztahuje se to na všechny světelné zdroje včetně halogenových?

Podle čeho se vlastně určuje energetická třída světelného zdroje?
Váš dotaz se pravděpodobně vztahuje k nesměrovým světelným zdrojům, kterých se dotýká nařízení č. 244/2009. V tomto nařízení jsou definovány fáze 1-6 a čtvrtá fáze (od 1. září 2012) skutečně zakazuje umísťování na trh EU takových světelných zdrojů, které nesplňují dané energetické požadavky, které popisujete (čiré halogenové žárovky ve třídě D a horší).

Tyto energetické požadavky jsou vyjádřeny vzorcem (funkcí), jejíž proměnnou je světelný tok. Z funkce vychází maximální povolený příkon. Tento vzorec kopíruje vzorec pro výpočet energetických tříd a lze z něj jednoduše vypočítat energetické třídy, které lze a které nelze na trh EU umístit.

Energetická třída se tedy vypočítává z příkonu a světelného toku světelného zdroje. Do funkce se rovněž započítávájí případné korekční faktory.

Minimální energetická účinnost (energetická třída) se tak vztahuje na všechny světelné zdroje s několika výjimkami, které jsou v nařízení 244/2009 popsány. Některé výjimky již pominuly (lineární žárovky s paticemi S14/S15/S19), některé stále trvají: žárovky s paticemi R7s či G9, které mohou být i po roce 2016 ve třídě C (a tedy se mohou vůbec prodávat). Je však možné, že zhodnocení nařízení povede ke korekci těchto výjimek. Zhodnocení nařízení má proběhnout do 13.4.2014.

Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Osvětlení
tisk