Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.3.14 / dotaz č. 46406
Dobrý den,
Chtěla bych poradit. Máme nízkoenergetický přízemní rodinný dům, ve stadiu hrubé stavby a nyní se rozhodujeme, jestli zvolit způsob vytápění elektrickým podlahovým topením (které má nízkou pořizovací hodnotu) a nebo podlahové topení - zdroj tepla TČ vzduch-voda (vysoká pořizovací hodnota). Dům má 135m2 zastavěnou užitnou plochu, zdivo Ytong Lambda, 450mm tloušťka, okna Euro 92 trojsklo, v podlaze 15cm izolace a ve stropu 30cm izolace. Máme i průkaz energetické náročnosti, ale nejsme schopní z toho vyčíst tepelnou ztrátu (to bych mohla poslat naskenované). Jako doplňkový zdroj tepla bude krbová vložka s rozvodem teplého vzduchu do každé obytné místnosti. Předem děkuji za radu.
Dobrý den,

děkuji za dotaz.
Rozhodnutí jestli TČ nebo elektrické topné kabely je spíše o návratnosti investice. Fungovat budou oba systémy dobře. Nicméně každý má své výhody i nevýhody. Doporučuji Vám nechat si ocenit obě varianty a spočítat si návratnost investice do TČ, na základě toho se rozhodnout podle vašich preferencí. S výpočtem Vám můžu pomoct.
V PENB není uvedena tepelná ztráta budovy, protože systém výpočtu je založen na výpočtu potřeby tepla na vytápění z průměrných měsíčních teplot. Když mi pošlete scan, dá se to z uvedených hodnot spočítat. Následně se můžete zastavit na Středisku EKIS ve Zlíně a varianty vytápění zkonzultovat.

S pozdravem

Mach
EKIS Zlín

Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk