Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.10.14 / dotaz č. 52773
Ráda bych se zeptala jak velký vlhkostní vliv stavby postavené v r.2009 až do současnosti má:
a)pokládka betonové mazaniny (podlahy) v dřevostavbě?
b)neprolepenost parozábran po celém objektu?
Děkuji
Vážená paní,
Váš dotaz je položen do velmi obecné roviny. Předně musím podotknout, že při dodržení základních pravidel vyplývajících z Českých i Evropských norem, by nemělo docházet prakticky k žádným anomáliím při použití betonové mazaniny ve dřevostavbě. Vůbec jako první zásadu bych při novostavbě i rekonstrukci viděl dodržovat pokud to jde stejnorodost materiálu. Pro dřevostavby existují naprosto spolehlivé konstrukční systémy, které umožňují provádět ve vysoké kvalitě plnohodnotné koupelny a sociální zařízení jako v domech z jiných nedřevěných materiálů. Totéž platí o složení podlah. Pokud tedy řešíte konstrkční problém s vlhkostí, eventuelně se vzlínající vlhkostí je nutno jej podrobněji popsat. Znovu tedy opakuji k bodu a), že konstrukce betonové podlahy při dodržení běžných konstrukčních zásad je možná, i když bych já osobně hledal raději řešení bez kombinace beton x dřevo.
Co se týká parozábran, předpokládám, že termín neprolepenost vztahujete ke slepení kladených pásů parozábrany k sobě. Slepení je doporučeno zejména tam, kde hrozí podfouknutí parozábrany ve spoji. Prakticky by z hlediska konstrukcí skladeb k tomuto jevu nemělo docházet. Lepení se lze vyhnout vytvořením většího přesahu kladených pásů, jinak přesahy cca 50mm je potřeba v každém případě lepit.. Při kontrole parozábran je nutno kontrolovat zejména způsob jejich položení - aby parozábrana plnila svou funkci odvěrtrání směrem ven.
Pokud upřesníte rozsah Vašeho problému jsem schopen jej zodpovědět i telefonicky nebo na emailové adrese : hadravajse@gmail.com