Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.12.14 / dotaz č. 54017
Dobrý den.
rád bych se zeptal co v současné době říká legislativa na zřízení ostrovní FV elektrárny na RD? Informace jsou z různých zdrojů většinou neaktuální, nejasné a pročítání v zákonech dost nepřehledné.
Stavím si rodinný dům a počítám s umístěním FV panelů o výkonu 2 kW na střechu. Vyrobenou energii využiji výhradně pro své vlastní účely a zatím nechystám napojení na veřejnou distribuční síť.
Zajímalo by mě zda mám nějaké povinnosti vůči 1) stavebnímu úřadu a 2) státu (daně, license, atd.). Zajímalo by mě jaký je současný pohled legislativy a zda se případně něco nebude měnit od 1.1.2015. Můžete mi prosím srozumitelně objasnit současný stav?
Předem velice děkuji za jakoukoliv informaci
Hezký den
Děkujeme za Váš dotaz. A začnu od konce Vašeho dotazu. Vůči státu z titulu daní z příjmu, licence na výrobu elektřiny, registrace vás nic takového nemusí trápit. Pokud je Vámi budovaný ostrovní systém minimálně galvanicky oddělen od soustavy distributora nebo je v budově zcela separátní nízkovoltový rozvod, či použit ostrovní střídač nespojený se sítí, žádné regulační zákony, licence ani daňové povinnosti se na Vás nevztahují.
Neplatí tedy ani tzv. ochranné pásmo plynoucí z energetického zákona.
Jiná situace může být ve vazbě na stavební zákon. Tam bude záviset na skutečnosti kde, jakým způsobem, v jaké výšce, přesahu od stávající hranice a výšky střechy budou tyto konstrukce s panely umístěny a nelze toto předem bez místních znalostí říci. Protože však existuje velice mnoho konstrukčních způsobů uchycení panelů, v odvislosti zejména na sklonu střechy, je nutné při návrhu dodržet minimální vzdálenosti od hranice střechy a to z důvodu vznikajícího podtlaku a přetlaku na koncích panelů. Na plochých střechách již dnes existují i tzv. samopřísavné konstrukce, které jsou navrženy a počítány pro každé umsítění, výšku a směr proudění vduchu tak, že jsou na střechu prouděním přitlačovány a nemusí se tudíž kotvit do střechy. Což je u staré střechy s lamých sklonem nebo u ploché střechy velká výhoda.
V této souvisloti odkazuji na materiál Ministerstva pro místní rozvoj (MMR),kde v kapitole 3.4 s názvem "Menší fotovoltaické systémy připojené na síť a ostrovní systémy (dále jen „FVS“) instalované na stavbě" jsou uvedeny popisy ve vazbě na stavební zákon přesněji, protože tento výčet by přesáhl možnosti této poradny. Jedná se o metodickou pomůcku MMR k umisťování, povolování a užívání fotovoltaických staveb a zařízení z ledna 2014.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk