Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.15 / dotaz č. 54974
Dobrý den vážení.Kdyby jste byli od té ochoty a mohly mně poradit ohledně TČ,systém voda-vzduch tepel.ztráty 16 kW..Byl bych Vám velice vděčen.Na sklonku života jsem se dostal do situace,že se budu muset vystěhovat z pražského bytu na svou chalupu u Písku.Nájem nelze pro mně se ženou utáhnout.Tak jsem oslovil několik firem,které mně nabízely ceny za TČ od 380 tis.do 490 ti tisíc. Všichny ale měly ta nejlepší výrobky.Mohli by jste mně prosím poradit,které čerpadlo je opravdu kvalitní a cenově dostupné?Ze všech nabídek se kWmně jeví Fa IVT s typem AIR X s cenou 180.000.-Kč.vč.DPH.Předpokládám,že určitě cena ještě vzroste,protože si něco najdou.Můžete mně s klidným svědomím doporučit kvalitního a hlavně korektního výrobce-prodejce,na kterého by bylo spolehnutí?Steré díky

Dobrý den,
Děkujeme za položení Vašeho dotazu a pokusíme se na něj kvalifikovaně a objektivně odpovědět. Samotná cena tepelného čerpadla může něco naznačovat, ale je zapotřebí se podívat na stanovování cen TČ od jeho počátku, včetně doporučení konkrétních značek a výrobců.
Tepelné elektrické čerpadlo vzduch-voda je v současnosti nejen u nás, ale i ve střední Evropě v současnosti jedním z nejvíce prodávaných a instalovaných čerpadel. Je to proto, že se postupně zlepšovaly výkonové parametry vzduchových čerpadel na míru, která bude vždy sice rozdílná od čerpadel země-voda, voda-voda, avšak při srovnání celkové investiční ceny a dosahovaných výkonových parametrů (COP, SCOP), jsou dnešní TČ vzduch-voda ve většině případů vítězem cena x výkon (užitek).
Hlavní částí každého tepelného čerpadla je kompresor. Kompresor je jakési "srdce" tepelného čerpadla. Srdce určuje základní vlastnosti čerpadla, způsob jeho provedení předurčuje pracovní režim čerpadla, dosahované pracovní tlaky a tím i dosahování účinnosti kompresoru. Výrobců těch nejkvalitnějších kompresorů je dnes jen pár, a tyto kompresory od renomovaných výrobců jsou poté vkládány (zařazovány) do jednotek tepelných čerpadel, ze kterých následně vznikají stovky a stovky výrobců, které se zpravidla jen liší ostatními zařízeními, ovládáním, mechanickým provedením, kvalitou celkového zpracování a samozřejmě cenou.
Vyrobit dnes doma, víceméně na koleně tepelné čerpadlo není až takový problém a proto i na popud kvalitních výrobců, ale rovněž na ochranu spotřebitelů byla založena evropská asociace tepelných čerpadel (EHPA) -Europen Heat Pump Association. Cílem asociace je kromě jiného i vydávání certifikace pro každý typ, každého kvalitního výrobce tepelných čerpadel. Výrobce tepelného čerpadla, který je přesvědčen o kvalitě vyrobeného "stroje" má možnost (ne povinnost) přihlásit nově vyrobený výrobek do předepsané státní nebo jinak certifikované zkušebny na zkoušení výkonových parametrů teplených čerpadel. Výsledkem testování je vydaný měřicí protokol, který osvědčuje či neosvědčuje splnění výkonových technických parametrů stanovené EHPA a vytváří tak tlak na výrobce aby vyráběli jen kvalitní tepelná čerpadla. Definuje tak na vyspělém trhu teplených čerpadel značku kvality. TČ, které tuto značku splňuje, jsou EHPA zaevidovány do evropské databáze kvalitních výrobců tepelných čerpadel.
Na národní (české) úrovni funguje člen EHPA - Asociace pro využití tepelných čerpadel (zkratka AVTČ), která na českém trhu provádí testování čerpadel, má přehled o výrobcích na českem trhu a má částečné povědomí i o nekvalitních výrobcích a problémech s lacinými TČ.
Na stránce http://www.avtc.cz/?page=databaze si lze ověřit, zda Vámi uvažovaný výrobek má certifikát kvality. Po zadání konkrétního výrobce si pak najdete konkrétní model TČ - tedy v případě že je zde uveden.
Ale abych ještě se vrátil proč vlastně tato certifikace vznikla? Protože každý výrobce, z jiného státu či kontinentu, testuje svoje výrobky podle místní legislativy a předpisů, pokud vůbec. Do zkušebních protokolů pak uvádějí hodnoty při kterých bylo měřeno, ale pozor, musíte se k těmto protokolům vždy dostat. Proto mohou být výrobky TČ, které i svým výkonem vyhovují v dané zemi svým výkonem a provozními vlastnostmi, i vzhledem k jiným teplotním rozdílům léto-zima a proto je nutné stanovit "jistou a dostatečnou" míru kvality a spolehlivosti udávaných technických parametrů při absolutně totožných měřicích podmínek, tlaku, teplotě, způsobu měření apod. V České republice máme dnes takové pracoviště, které funguje od roku 2013.
EHPA nebo AVTČ při udělení sledují m.j. také: Shodu všech hlavních komponentů a soulad s mezinárodními a vnitrostátními předpisy a nařízeními (CE), minimální hodnoty efektivnosti (COP) vzduch - voda A2/W35 - 3,1 , potvrzení hladiny akustického výkonu, existence prodejní sítě, technické podpory a servisu, dokumentace k tepelnému čerpadlu v českém jazyce, existence servisní sítě s 24. hodinovou reakční dobou (kvůli možné poruše), dvouletá plná záruka se závazkem dodávek náhradních dílů po dobu nejméně deseti let.

Ale aby to nebylo málo, důležité je při předložení nabídky se podívat co všechno cena obsahuje. Velmi častým prodejním nešvarem je uvedení základní ceny za připojení TČ do topného systému, ne delším než např.2 metry. V praxi to může znamenat odlišením konečné ceny při instalaci až o desítky tisíc korun.
Ve Vašem případě bych se tedy podíval na české stránky Ascoiace pro využití teplených čerpadel www.avtc.cz a z již schválených (certifikovaných) výrobků bych si buď vybíral nebo ověřoval kvalitu nabízeného čerpadla. Podle našich zkušeností lze kromě ověřených evropských TČ doporučit i schválené tuzemské výrobce tepelných čerpadel. Následně důslednou kontrolou smluvních dokumentů zjistíte, co je předmětem díla a zda je cena fixní a neměnná.

Věřím, že naše doporučení Vám pomůže s výběrem TČ a budete spokojeni, neboť právě elektrické tepelné čerpadlo je i hlavním a nejvíce rozšiřovaným zdrojem do budoucna, rovněž v aktualizaci Státní energetické koncepce, která je těchto dnech schvalována. Pokud posléze doplníte svoji chatu ještě o střešní fotovoltaickou elektrárnu, zminmalizujete si tím Vaše životní energetické náklady do budoucna na nejnižší možnou úroveň, pokud nepočítám např, zateplení objektu.
Odpovídá:  Ing., LL.M., MBA Petr Maule - EKIS Plzeň CNE tisk