Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.2.15 / dotaz č. 55129
Dobrý den,prosím o radu - prošel jsem všechny Vaše odpovědi až do roku 2011, jsou tam 2 podobné ,ale.....Mám FVE na střeše mého domu do 5 MgW od roku 2013- ( dostávám dotaci POZE 2,80 Kč, takže ročně je přínos cca 14 000 Kč + 1000 Kč od EONu- těm pak platím za systémové služby cca 850 Kč/ rok).V roce 2013 jsem jako OSVČ pozastavil živnost z důvodu nedostatku zakázek a nastoupil na Úřad práce.V lednu 2015 mi sociálka oznámila, že když mám licenci, nemohu být na Úřadu práce ( i když jsem v roce 2013 nic nefakturoval )a musím vše doplatit a vrátit podporu z Úřadu práce.Nyní jsem také bez práce a z existenčních důvodů jsem musel zrušil licenci v lednu 2015, abych na ten Úřad práce mohl nastoupit.Novou licenci si tedy od ledna 2015 udělala moje přítelkyně, která je zaměstnaná.Otázka zní: Co máme udělat ,abychom nepřišly o podporu z POZE ? Na ERU ani na OTE mi nikdo nedokázal odpovědět.Prý si mám nechat od právníka " něco vypracovat", že ten už bude vědět....Ale právník také neví.Dům neprodávám, takže nemám kupní smlouvu.Dle Vašich předchozích odpovědí to chápu tak, že musím přítelkyni darovat darovací smlouvou FVE ?Ale v tom případě už nebudu majitelem FVE , a to já nechci .A pak asi musím státu zaplatit darovací daň!- Ale v jaké výši ? Nejde to řešit jinak ? Nestačí jen vyplněná " Dohoda o užívání technologické části výrobny " a "Dohoda o užívání stavební části výrobny ", kterou jsme posílali ERU se žádostí o novou licenci ? Nebo třeba nájemní smlouva ? Bojím se, abych třeba za 10 let nemusel zpětně dotaci od POZE vracet a nebo řešit při prodeji domu to, že já mám dům, ale FVE má přítelkyně....děkuji
Vážený pane,
děkuji za váš dotaz.

Váš problém lze rozdělit na 2 části:

1/ Provoz FVE a licence. K tomu, aby vaše přítelkyně mohla provozovat FVE, musí získat licenci a doložit na ERÚ majetkoprávní vztah k FVE. Není nutné, aby FVE vlastnila ona sama. Postačí, když spolu uzavřete smlouvu o pronájmu (příjem z pronájmu samozřejmě uvedete ve svém daňovém přiznání a zřejmě ho musíte oznámiti na Úřadu práce - v této oblasti nejsem odborník). Lze použít i jinou formu, třeba smlouvu o výpůjčce nebo mandátní smlouvu - proberte se svým právníkem co bude pro vás nejvhodnější. Pokud už byla vaší přítelkyni licence vydána, zřejmě ERÚ akceptoval vámi uvedené dohody "Dohoda o užívání technologické části výrobny" a "Dohoda o užívání stavební části výrobny" jako dostatečné prokázání majetkoprávního vztahu.

2/ Podpora elektřiny z FVE. Zde platí, že FVE má nárok na podporu po dobu 20 let uvedení do provozu. Viz zákon č. 165/2012 Sb. a vyhláška č. 347/2012 Sb. Pokud FVE změní majitele nebo provozovatele, stále se doba podpory počítá od data prvního uvedení do provozu. K tomu jistě máte doklady, případně je má ERÚ. Vaše přítelkyně se musí s licencí pro danou provozovnu - FVE - registrovat u OTE, stejně jako jste byl registrován vy. Vaši registraci u OTE je současně nutno zrušit k datu zániku vaší licence. Předpokládám, že pokud už ERÚ vydal novou licenci na vaši FVE, neměl by s registrací u OTE být problém. Současně vaše přítelkyně musí na novou licenci uzavřít smlouvu s obchodníkem (E.ON nebo jiný obchodník) o výkupu elektřiny z FVE.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný