Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.15 / dotaz č. 55164
Dobrý den.
Měl bych na Vás dotaz týkající se hydroizolace.
Stavím RD (bungalov) který mám již jako uzavřenou hrubou stavbu. Pod zdivo jsem dával 2 vrstvy modifikovaných hydroizolačních pásů (Bitumax GG) a nyní je potřebuji udělat v celém domě. Postačí mi dát teď už jen jednu vrstvu nebo musím dát znovu dvě vrstvy? Barák mám ve svahu, jedna strana je s terénem, druhá o 1,5 m nad terénem, pod deskou je tedy dost navážky.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Izolace spodní stavby se navrhuje s ohledem na dvě základní kritéria:
1.) ochrana proti vodě a vlhkosti
2.) ochrana proti účinkům radonu
V prvním případě se postupuje dle ČHIS 01:2013 Hydroizolační technika – Ochrana staveb a konstrukcí před nežádoucím působením vody a vlhkosti. Je předmětem projektu stanovit požadavek na hydroizolační vrstvu z hlediska účinnosti a spolehlivosti s ohledem na:
Stanovení návrhového namáhaní vodou
Požadavky na stav vnitřního prostředí
Stanovení třídy ochrany před stavební činností
Stanovení třídy požadavků na stav chráněných konstrukcí
Přístupnost pro opravu – (přístupná x nepřístupná)
Uvádím jen pro představu, co je potřeba zvážit.
Obvykle postačí u stavby nad úrovní terénu, která je namáhána pouze zemní vlhkostí vzlínající (nikoli zvýšenou, stékající, proudící nebo tlakovou) jedna vrstva z SBS modifikovaného asfaltového pásu.
Pokud jde o ochranu proti účinkům ionizujícího půdního záření (radonu), způsob ochrany stavby je stanoven dle výsledků radonového průzkumu, tedy měření množství záření a zatřídění pozemku (nízký, střední a vysoký index). V případě vysokého radonového indexu je potřeba věnovat odpovídající péči návrhu protiradonových opatření. Dle naměřených hodnot specialista posoudí a navrhne vzduchotěsnou vrstvu. Záleží tedy na plynotěsnosti daného asfaltového pásu. Zde může vyjít potřeba položení pásů ve dvou vrstvách, nebo použití speciálního asfaltového pásu nebo fólie s příslušným atestem na radon a doplněním o další opatření – například odvětrání podloží pod základovou deskou.
Asfaltové pásy Bitumax se vyrábějí v širokém sortimentu, našel jsem asi 12 typů, Bitu-flex GG je jeden z nich, modifikovaný ze skelnou vložkou, pro izolaci na zemní vlhkost postačí, atest na radon má také, ale povšimněte si v atestu, že vhodnost použití proti radonu v konkrétním případě je potřeba posoudit dle ČSN 73 0601 – Ochrana staveb proti radonu z podloží.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk