Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.15 / dotaz č. 55908
Dobrý den, musí být všechny radiátory v budově osazeny tepelnými měřiči, když v polovině budovy je restaurace,hotel,škola,kadeřnictví a cca100 bytů? SVJ má v budově vlastní kotelnu. Měřiče jsou osazeny na radiátorech pouze v bytové části.Je toto v souladu s platnými právními předpisy?
Vážená paní Škůrková,

na naše středisko EKIS byl přeposlán Váš dotaz týkající se instalace měřičů tepla. Za dotaz děkujeme a tímto odpovídám.

Obecně lze k dotazu říci následující. Vámi řešenou problematiku upravuje zákon č. 406/2000 Sb. Ten přitom nijak nerozlišuje typ nemovitosti, tedy zda jde o nemovitost s bytovými nebo nebytovými prostory. Povinnost "vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům" (viz §7., odst. 4. písm. a) výše uvedeného zákona) stanoví stavebníkovi či vlastníkovi budovy (SVJ, BD apod.) v rozsahu prováděcího předpisu vždy, pokud dochází k rozúčtování nákladů mezi jednotlivé konečné spotřebitele.

Ve Vašem konkrétním případě nelze odpovědět bez dalšího doplnění zcela jednoznačně, zda je Vaše řešení plně v souladu s platnou úpravou. Pokud ale probíhá účtování spotřebované tepelné energie například dle podlahové plochy (částka se nemění) - což zřejmě nebude Váš případ - nemusí být měřiče instalovány. Stejně tak by nemusely být tyto instalovány, pokud restaurace, hotel, škola aj. provozovny mají oddělené větve vytápěcí soustavy. Pak by bylo možné osadit měřiče pouze na jednotlivé větve.

S pozdravem

EKIS Sedlec - Prčice
Kamil Červinka
Odpovídá:  Mgr. Kamil Červinka* - EKIS Sedlec - Prčice, APE tisk