Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.15 / dotaz č. 55974
Dobrý den,

Chci se zeptat, jestli je povinnost vypracovat PENB i pro nově navržené vytápěné výrobní haly ?

Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
pro novostavby je obecně nutné PENB zpracovávat. Zákon 406/2000 Sb. to říká ve svém § 7a Průkaz energetické náročnosti:
(1) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek je povinen a) zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti (dále jen „průkaz“) při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov.
Z tohoto pravidla jsou ale výjimky. Povinnost zpracovat PENB se nevztahuje na případy uvedené v zákoně 406/2000 Sb. v § 7 odst. 5 písm. a), c), d) a e). Pod písmenem e) jsou uvedeny průmyslové a výrobních provozy, dílenské provozovny a zemědělské budovy se spotřebou energie do 700 GJ za rok.

Pokud tedy bude předpokládaná spotřeba energie Vámi uvedené výrobní haly do 700 GJ, PENB být zpracován nemusí. Pokud bude předpokládaná spotřena energie vyšší než 700 GJ, pak být PENB musí.

Není přesně definováno, co se do spotřeby 700 GJ počítá, zda je to jen energie na určená pro úpravu vnitřního prostředí budov nebo i energie na provoz technologií. Osobně bych se přikláněl k tomu, že se mají započítat do limitu 700 GJ jen energie na úpravu vnitřního prostředí budovy. V opačném případě by totiž mohl nastat teoretický případ, kdy hala není vytápěna ani chlazena ani zde není užívána jiná energie pro úpravu vnitřního prostředí a technologie má spotřebu více 700 GJ. Pak bych PENB musel zpracovat, ale nebylo by co posuzovat (PENB neřeší technologickou spotřebu).

S přáním hezkého dne.
Tomáš Kupsa

Odpovídá:  Ing. Tomáš Kupsa* - EKIS Tábor
Téma:  Legislativa
tisk