Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.15 / dotaz č. 56040
Dobrý den.
Uvažuji v blízké době o instalaci solárních panelů na střechu rodinného domku.Jelikož jsem takový ,že když něco chci musím o tom mít dostatečné informace obracím se na Vás, jako na nezávislou organizaci s dotazy,na Váš názor a doporučení.Jelikož to chci jako investici do budoucna,tak preferuji co největší účinnost a servisní nenáročnost,co největší optimalizaci cena výkon.Prodejci udávají různé veličiny které jsou pro mne tzv. španělskou vesnicí.

-Záleží na výrobci a konstrukci panelu(materiály,technické zpracování,záruky)
-monokryslalické nebo polykrystalické či jiné
-12V nebo 220V
-optimální Výkon max. (Pmax)
Napětí: max. V
Napětí naprázdno: V
Zkratový proud: A
Proud: max. (Imp) A
Max. napětí systému: A
Účinnost modulu: až Procentech ....
váha
Nevím co je údaj důležitý z hlediska kvality a účinnosti.

Děkuji



Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádíme následujícíc:
Pro instalaci FV elektrárny na střechu vašeho RD je velmi důležitá orientace vůči světovým stranám a sklon panelů. V ideálním případě je to čistý jih nebo 1° na východ a sklon kolem 30°. Pokud tomu tak není, je nutné pro maximální využití a zisky z FV sklon nebo orientaci upravit nosnou konstrukcí.
Dalším důležitým faktorem je zastínění okolní zástavbou nebo porostem.
Podle orientace potom volíme panely MONOKRYSTALICKÉ, kde se volí orientace O°J a sklon 35°. V takovém případě je účinnost panelů 15 - 17% a výnos na 1 kWp instalovaného výkonu 950 - 1150 kWh/rok.
Pokud orientace střechy je kolem 30°J a sklon 20 - 50°, volíme panely POLYKRYSTALICKÉ. Účinnost těchto panelů se pohybuje mezi 14 - 16%.
Na trhu je široká škála FV panelů a je dobré volit vyzkopušené typy. V časopise PHOTON, který vychází v SRN, jsou dlouhodobé testy panelů.
Důležitým ukazatelem je tzv. "Datový list" panelů, ve kterém jsou veškeré potřebné informace pro volbu.
Např. serie panelů 235 - 255 Wp, kde se účinnost pohybuje od 14,47 až po 15,71%. Důležitá je i P max tzv. tolerance 01 + 3 %.
Panely se zapojují do série na napětí ideální pro max. účinnost střídače. Je nutné si uvědomit, že panel je jen jeden z komponentů FV systému. Dalším důležitým prvkem je střídač a jeho účinnost a ideální vstupní napětí.
Pro paralerní provoz se sítí potřebujete souhlas provozovatele sítě. O ten se žádá na příslušném formuláři. Pro FV elektrárny se používají panely s hodnotou Vmpp 30,6 - 31,18 V. Záruka na vlastní panely je podle výrobce 10 - 12 roků.

S pozdravem
Ing. Josef Šťastný