Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.3.15 / dotaz č. 56124
Dobry den,žadam o pomoc a radu ve sporu s F.U.Jesenik. V r.2012 jsem se rozhodl pro vybudovani FVE,kterou jsem nechal namontovat na muj R.D. a to kvuli poloze orijentovane na jih, mam tam i současně provozovnu, kde budu část elektřiny využívat.
Po vyřizeni všech potřebnych formalit\ČEZ,LICENCE,PROJEKT,STAVBA,\ až po prvni připojeni a spuštěni FVE,ktere se konalo 18.12.2012 jsem řádně zaplatil celou častku za dodani FVE najaté firmě XY,v zakladní ceně 588000 Kč,u DPH bylo fakturovano v režimu přenesene danove povinosti,začala moje FVE vyrabět,ale pro špatné počasi do konce r.2012 vyrobila jen velmi male množstvi el.proudu,ktere jsem nefakturoval,a začal jsem s fakturací až v lednu r.2013 . Dodnes vyrabim a fakturuji celou vyrobu jako zeleny bonus + přebytky prodej E-onu.
V r.2015 mi nahlásil místně příslušný FU Jesenik finančni kontrolu za r.2012 a vydal předběžnou zpravu o neopravněnem odečtu DPH.
Protože jsem FVE pořizoval k podnikani a cely zisk ze zeleneho bonusu+zisk přebytku vedu ve fir.učetnictvi a řadně zdanuji a s přebytku odvadim DPH,jsem přesvědčen,že bylo spravně DPH zučtovane a proto vas žadam o vaše vyjadřeni k tomuto problemu,a popřípadě pomoc ho vyřešit.
Vážený tazateli, trochu nám Váš dotaz zabral čas, ale snažili jsme se porozumět Vašemu případu a objektivně posoudit všechny skutečnosti.

Podle našeho názoru lze Vaši problematiku vyřešit v zásadě dvěma různými možnými způsoby. Každá možnost má své plus a mínus.

1) Veškeré technické zařízení, které jste nakoupil a instaloval, poté uvedl v činnost, máte nezávisle možnost uplatnit 100% DPH na vstupu, i v případě přenesené daňové povinnosti. Když byla FVE zprovozněna v roce 2012, měl jste povinnost vyúčtovat za účetní zdaňovací období DPH, kdy FVE již vyráběla elektřinu, tuto fakturovat domácnosti za spotřebovanou elektřinu. Pokud se tak nestalo, pak tuto chybu za rok 2012, v příslušných měsících nebo čtvrtletí, musíte napravit podáním dodatečného daňového přiznání. A samozřejmě v dalších obdobích opakovaně sledovat odběr (spotřebu) rodinného domu a provádět fakturace spotřebované elektřiny a odvádět z ní DPH.

Při provádění fakturace elektřiny je důležité stanovit reálnou (tržní) cenu elektřiny, která má jistá pravidla v případě spojených osob. Proto dále odkazuji na místně příslušného daňového poradce.

2) Druhým řešením je neuplatňovat celých 100% DPH na vstupu, ale na začátku jste měl udělat kvalifikovaný odhad spotřeby elektřiny rodinného domu, jež můžete reálně za pomocí stávajících elektrických spotřebičů spotřebovat. Po skončení zdaňovacího období případně upřesnit tuto stanovenou hodnotu na základě skutečných hodnot, a vypořádat i přes roční koeficient DPH.

Je to tak, že v případě plátcovství DPH, v případě fyzické osoby, nemá v případě zeleného bonusu nárok na plný odpočet v případě trvalého bydliště v místě instalace, ale zhruba v poměru toho, co nespotřebuje. U většiny rodinných domů se tato hodnota pohybuje v rozsahu cca 75-70%. Ve vašem konkrétním případě přesahuje výkon elektrárny jeho průměrnou výkonovou výši, a v případě energetického chodu "běžné" domácnosti to může být klidně i 80-90%.
Tudíž je zcela oprávněné, a správce daně postupuje v souladu se zákonem o dani z přidané hodnoty, že byste tedy odhadem něco mezi 10-20% DPH měl vrátit. Bohužel protože již uplynul nějaký čas, bude vrácení ještě sankcionováno finančním postihem (penále) za pozdější odvod DPH Finančnímu úřadu.

Při volbě metody 2) je důležité si uvědomit, že DPH a daň z příjmu jsou zpravidla provázané a má to svoji logiku, proto nesmíte zapomenout na odlišné uplatnění odpisů (daňové odpisy x nedaňové odpisy) a proto opět odkazuji na využití služeb daňového poradce, se kterým celou záležitost k Vaší spokojenosti vyřešíte.