Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.4.15 / dotaz č. 56369
Dobrý den,

v zimě nám firma prováděla infrakamerou měření našeho rodinného domku. Nyní nás kontaktují znovu, že by nám udělali kamerou kontrolu elektroinstalace. Nechce se nám zbytečně vydávat peníze, a proto nás zajímá, zda to má nějaký smysl a přinese úsporu elektřiny? Děkuji.
Dobrý den,
termovizní kontrola rozvodů elektroinstalace v rodinném domě, která byla vyhotovena v souladu s příslušnými ČSN, pravděpodobně žádný významný potenciál úspor el. energie nepřinese. Dovedu si maximálně představit odhalení vyššího zatížení nějakého vodiče, avšak přetížení ve smyslu nedovoleného oteplení by měl vždy bezpečně ohlídat předřazený jistící prvek.

Termovizní kontrola může však odhalit výskyt nějaké poruchy, která se projevuje lokálním vývinem tepla, zejména tzv. přechodovými odpory, které mohou vznikat v různých místech spojů vodičů, tedy např. nedotaženými kontakty na svorkovnicích atp. Tento typ poruch je samozřejmě odhalen i v rámci pravidelných revizí elektroinstalace.

Závěrem lze tedy říci, že investice do termovizního měření elektroinstalace Vám nepřinese efekt úspory elektřiny, ale může Vám případně odhalit místo nějaké poruchy a předejít tak následným škodám požárem či úrazům el. proudem.


Poznámka: Elektroinstalace je vyhrazené technické zařízení, a proto pracovat na něm smí jen pracovníci s elektrotechnickým vzděláním a oprávněním dle vyhl. 50/1978 Sb.



Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov tisk