Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.15 / dotaz č. 56371
Dobrý den jsme panelový dům 10 bytů jsme svj,musíme mít termoventily ,zatím jsem měli schůzku nájemníků a dohodli se 100%hlasy ,že petlo se rozpočítávat podle plochy bytu,jsme s tím spokojeni,děkuji za odpověd.Na co budeme mít ventily ,když budeme počítat plochu bytu.Děkuji
Vážení, k Vašemu dotazu Vám sdělujeme následující :

1/ Ve Vašem dotazu přesně nepopisujete Váš otopný systém a proto budeme předpokládat, že se jedná o nejčastější způsob vytápění panelových domů u nás, tj. s centrální dodávkou tepla a s otopnou soustavou se svislými stoupačkami rozvodů tepla v bytech, ze kterých jsou napojena jednotlivá otopná tělesa.

2/ Váš dotaz také směšuje dvě skutečnosti, které spolu v oblasti Vašeho dotazu nijak nesouvisí a to jsou termostatické ventily na otopných tělesech a nová povinnost montáže indikátorů pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy. Jen tyto indikátory souvisí s rozúčtováním nákladů na vytápění.

3/ Účelem termostatických ventilů je šetřit teplo na vytápění (udržují v bytě nastavenou teplotu, při jejím překročení se uzavírají, při poklesu teploty se potom opět otevírají) a povinnost mít tyto ventily instalované v bytech je již dávno zakotvena v legislativě, s termínem jejich instalace nejpozději k 1.1.2008 (tj. do 7 let od nabytí účinnosti zákona č.406/2000 Sb. v tehdejším znění).
Účelem instalace předmětných indikátorů topných nákladů je spravedlivé rozpočítání nákladů na spotřebované teplo na vytápění a další předpokládaná úspora tepla na vytápění, spočívající v přístupu uživatele k něčemu, co je měřeno a co platí dle své spotřeby.

4/ Předmětná povinnost týkající se instalace indikátorů topných nákladů je zakotvena v novele zák. 406/2000 Sb. ve znění zák. č.318/2012 Sb. a to v §7 odst. 4, písm. a) v následujícím přesném znění :
Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni:
a) vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci , údržbu a kontrolu těchto přístrojů.
(Poznámka - vnitřním tepelným zařízením se zde rozumí otopná soustava, zejména pak otopná tělesa. Regulujícími přístroji potom pro Váš případ termostatické ventily a registračními přístroji opět pro Váš uvažovaný případ otopné soustavy se svislými stoupačkami indikátory topných nákladů, instalovanými na jednotlivá na otopná tělesa)
Z tohoto zákona vyplývá požadavek mít tato zařízení pro registraci tepelné energie namontovány nejpozději do 31.12.2014.

Prováděcím právním předpisem je pro tento případ novelizovaná vyhláška č. 194/2007 Sb. ve znění současné vyhl. 237/2014 Sb., kterou se kromě jiného stanoví…požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími a registrujícími dodávku tepelné energie, kde příslušný § 7a zní:
Vybavení přístroji registrujícími dodávku tepelné energie
(1) V budovách se vnitřní rozvod tepla pro vytápění a vnitřní rozvod chladu vybaví v případě, že
a) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v jednom místě, pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii v místě vstupu vnitřního rozvodu tepla pro vytápění nebo vnitřního rozvodu chladu do bytu nebo nebytového prostoru,
b) vstupuje a vystupuje z bytu nebo nebytového prostoru v několika místech,
1. zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění,
nebo
2. pracovním měřidlem stanoveným určeným k měření tepla nebo chladu podle zákona o metrologii.
(2) Zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění je indikátor pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy instalovaný na každém otopném tělese, indikátor instalovaný na odtokové trubce z otopného tělesa nebo přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval, kterým je počet dnů v otopném období.
V budově se instalují vždy stejné typy indikátorů nebo přístrojů se snímačem teplot.
(3) V případě společné přípravy teplé vody v domě se na vstupní potrubí zásobující každý byt nebo nebytový prostor teplou vodou osadí vodoměr na teplou vodu používaný k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě podle vyhlášky, kterou se stanoví měřidla k povinnému ověřování a měřidla podléhající schválení typu.
(4) Odstavce 1 až 3 se nevztahují na případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě.“.

5/ Pro rozúčtování nákladů na vytápění v bytových budovách platí zákon č.67/2013 Sb. s probíhající současnou novelou, kde v §6 odst. 1 se upřesňuje, že náklady na dodávku tepelné energie pro vytápění se rozúčtují vždy z náměrů stanovených měřidel nebo z náměrů ze zařízení pro rozdělování nákladů na tepelnou energie pro vytápění. Dle sdělení Min. průmyslu a obchodu ze dne 26.2.2015 odbor 10500 je uvedeno, že v žádném ze všech výše uvedených právních předpisů není uvedeno, že by aplikace ustanovení §6 odst. 1 zákona č.67/2013 Sb. byla důvodem ke zproštění plnění povinnosti mít přístroje registrující dodávku tepelné energie pro vytápění. Uvedené zde uvádíme z důvodů popisu Vaší dohody, že „teplo budete rozpočítávat podle plochy bytu“.

6/ Pokud budeme uvažovat pro Váš objekt na začátku popsaný typ otopné soustavy a způsob zásobování teplem, je dle znění současné legislativy dle našeho názoru pro Vás platná povinnost mít na otopných tělesech indikátory topných nákladů, včetně splnění předchozí povinnosti týkající se montáže termostatických ventilů.

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc 5012

Doplnění:
Dnes (10.4.) Poslanecká sněmovna ČR odsouhlasila doporučení Senátu ČR nepožadovat aplikaci měřičů tepla a indikátorů topných nákladů celoplošně, tj. nepožadovat tyto v těch případech, kdy to bude technicky složité a bez efektu". Které to budou případy a za jakých okolností, není v tuto chvíli vůbec jasné a proto doporučuji vyčkat vyjasnění celé této situace. Nic bližšího se nám v tuto chvíli nepodařilo zjistit.
S pozdravem P.Svoboda EKIS Olomouc
Odpovídá:  Ing. Pavel Svoboda - EKIS Olomouc Ing. Svoboda tisk