Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.15 / dotaz č. 56562
Dobrý den,
chtěl bych se ucházet o dotaci na tepelné čerpadlo vzduch - voda. Máme 4 roky rodinný dům, hlavní zdroj vytápění je elektrokotel. V domě máme podlahové topení v kombinaci s radiátory. Můj dotaz zní, mám vůbec šanci získat dotaci, má smysl posílat žádost?
Děkuji

Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu na možnost získání dotace sděluji:
Efektivní využívání energie v rodinných domech je v podmínkách programu Nová zelená úsporám uvedeno v oblasti podpory C, kde je mimo jiné uvedeno: ….Dále je podporována výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla na vytápění za systém s tepelným čerpadlem.
Oblast podpory C je rozdělena na dvě podoblasti a to na podoblast podpory C1 a podoblast C2. Na opatření v podoblasti C1 je možno žádat výhradně současně s opatřením v oblasti podpory A. Oblast A se týká snižování energetické náročnosti stávajících rodinných domů, např. zateplení obvodových či vnitřních stavebních konstrukcí, výměny výplní stavebních otvorů apod.
Žádat o dotaci v podoblasti C2 lze pouze na rodinné domy, jejichž roční měrná spotřeba tepla na vytápění nepřesahuje 150 kWh/.m2.rok. Toto je nutno prokázat odborným posudkem.
Podpora se poskytuje na pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla na vytápění a případnou přípravou teplé vody včetně příslušenství a jeho zapojení do otopné soustavy.
Dalším požadavkem je použití tepelných čerpadel vzduch-voda s teplotní charakteristikou A2/W35 a minimálním topným faktorem 3,1. Podporována jsou pouze tepelná čerpadla zapojená do systému s akumulačním zásobníkem tepla(topné vody) o minimálním tepelném objemu 15 l/kW tepelného výkonu .zdroje. Pro tepelná čerpadla s modulací výkonu kompresoru je instalace akumulačního zásobníku nepovinná, pokud použití není předepsáno projektem.
Výše podpory v podoblasti C1 je stanovena na 75000 Kč/dům; u podoblasti C2 na 60000 Kč.
Další podmínky poskytování podpory jsou uvedeny na www.novazelenausporam.cz
Šanci získat dotaci v uvedené výši tedy máte, pokud budete splňovat uvedené požadavky.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB