Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.15 / dotaz č. 56584
Dobry den, jsem architekt a momentalne resim pro sveho klienta typ otopneho systemu pro rodinny dum. Otazka se tyka pripravovane legislativy v ramci eu. Prodejce otopneho systemu na bazi elektriny, memu klientovi vymluvil krbova kamna s vymenikem k akumulacni nadrzi, protoze: "chystana legislativa v ramci EU nepocita dale s dotaci pro spalovaci vytapeni a krbova kamna budou tolerovana pouze do urciteho vykonu a bez vymeniku, bude nutne mit kazdorocni revizni zpravu a pokud kamna nebudou splnovat vyse uvedene, tak touto kazdorocni kontrolou neprojdou". Chtel bych se Vas tedy zeptat, zda mate k tomuto tematu blizsi informace, protoze ja jsem napr. na tzb Info nic podobneho nenasel. Jde mi proste o to , zdali je to jen vymysl technika, aby prodal svuj produkt, nebo ma tato informace pravdivy zaklad. Dekuji za vas cas.
S pozdravem
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu připravovanou legislativu v rámci EU uvádím:
Jaká legislativní ustanovení jsou chystána v rámci EU není v současné době známo a nelze předpokládat, že by byla uváděna v platnost v dohledné době. V současnosti je nutno vycházet z legislativy platné v ČR a v případě hospodaření s energií z nově publikovaného programu Nová zelená úsporám.
Z dotazu není zřejmé, zda se jedná o návrh otopné soustavy pro plánovanou výstavbu rodinného domu, nebo o náhradu stávající otopné soustavy v již stávajícím domě
Pro plánovanou výstavbu nových rodinných domů je efektivní využívání energie v podmínkách programu Nová zelená úsporám uvedeno v oblasti podpory B, která se dále dělí na podoblasti B1+ a B2. Jedním z požadavků pro získání podpory je měrná roční spotřeba tepla na vytápění, která je pro podoblast B1 stanovena na méně než 20 kWh/m2.rok a pro podoblast podpory B2 na méně než 15 kWh/m2 rok. Takto stanovené podmínky vůbec neřeší technické podmínky vytápění jako je např. druh paliva provedení otopné soustavy apod. Požadují pouze, aby nově stavěné budovy bylo možno vytápět při minimální spotřebě energie. Což je podmíněno jednak stavebním provedením a jednak povinnou instalací systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla (rekuperací).
V oblasti podpory C je podporována náhrada stávajících tepelných zdrojů na tuhá fosilní paliva, které nesplňují požadavky na 3 emisní třídu a zdrojů na vyjmenovaná kapalná paliva efektivními a ekologickými tepelnými zdroji. Dotacemi je podporována i výměna elektrického vytápění používaného jako hlavní zdroj tepla pro vytápění za systém s tepelným čerpadlem.
Dotacemi jsou podporovány i zdroje na biomasu zapojené do systému s akumulačním zásobníkem o objemu 20 l/kW instalovaného jmenovitého tepelného výkonu. ( při samočinné dodávce paliva i bez zásobníku).
U krbových kamen na biomasu s teplovodním výměníkem s ruční i samočinnou dodávkou paliva může dotace dosáhnout 40 000 až 50 000 Kč, při splnění podmínek uvedených v programu Nová zelená úsporám
S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB