Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.15 / dotaz č. 57375
Dobry den pane Ing. Vesely,
nedavno jsme spolu diskutovali telefonicky ohledne zatepleni/odvetrani sklepnich prostor. Posilam informaci o solarnich ventilatorech a rada bych se Vas zeptala, jestli mate s nimi nejake zkusenosti.
Dekuji predem za Vasi odpoved.


Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz a odkaz.

Uváděné typy solárních panelů je možno použít i ve Vašem případě. Jednalo by se patrně o některý ze sklepních modelů. Vlastní zkušenost s tímto zařízením nemám, ale z technických parametrů v dokumentaci na webu lze usuzovat, že vliv na snížení vlhkosti ve sklepě zařízení má. Účinek bude závislý na vhodném umístění panelu a jeho oslunění. Optimální je osazení na obvodovou zeď z důvodu krátkého vedení přívodního potrubí a s případným náklonem pro lepší zisk tepla. Dlouhé vedení vzduchového potrubí bude znamenat určitou ztrátu účinnosti. Oslunění na dvoře na západní fasádě se mi nezdá být nejlepší, bylo by dobré sledovat, kdy slunce do toho místa skutečně dosvítí. Podmínkou je tak jako tak možnost odvětrání sklepa nahoru, například volným komínovým průduchem.
Diskutovat lze pak o poměrně vysoké ceně a přínosu v souvislosti s plánovaným využitím nebo nevyužitím sklepa. Touto instalací se nic nezkazí, ale pokud by se sklep využíval jinak než sklep, hledal bych jiné řešení.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice