Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.15 / dotaz č. 58274
Dobrý den ráda bych věděla,jestli může používat měřič tepla i jen samostatná bytová jednotka.děkuji za odpověď.
Dobrý den, pravděpodobně máte na mysli rozúčtování tepla pro vytápění a tepla pro příprav teplé vody (dříve TUV) prováděcí vyhlášku č.237/2014 Sb. která stanovuje pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku teplené energie konečným spotřebitelům, která v současné době je platná.
Podle výše zmíněné prováděcí vyhlášky §7a odstavec 3) v případě společné přípravy teplé vody v domě se na vstupní potrubí do bytové jednotky musí osadit vodoměr na teplou vodu, který se používá k rozdělování nákladů na společnou přípravu teplé vody.
Pokud se týká váš dotaz měření tepla pro vytápění, pak prováděcí vyhláška stanovuje povinnost měřit teplou energii pro případy, že vnitřní rozvod tepla vstupuje do bytové jednotky v jednom místě měřidlem tepla. (např. bytový dům, kde nejsou takzvané „stoupačky“). A pokud teplo nevstupuje do bytové jednotky v jednom místě (v bytovém domě jsou „stoupačky“) pak je nutno osadit otopná tělesa indikátory pro rozdělování nákladů nebo přístroj se snímačem vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu. V budově musí být instalovány vždy stejné typy indikátorů nebo přístrojů se snímačem teplot.
Na závěr by bylo vhodné, ale upozornit, že od 1.7.2015 začne platiti nový právní předpis č.103/2015 Sb. o hospodaření s energií, ten jistě v dalších měsících přinese řadu nových prováděcích vyhlášek a je dost pravděpodobné, že se změní i dnes platná vyhláška č. 237/2014 Sb. z které jsem citoval či se snažil vysvětlit a zodpovědět váš dotaz.