Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.6.15 / dotaz č. 58319
Dobrý den,

prosím Vás, včera jsem odpoledne hovořila od Vás s moc šikovným pánem, bohužel jsem si nezaznamenala jméno, mohla bych se ještě jednou zeptat ohledně cihel - společné zdi se sousedy u dvojdomu.


Jedná se mi o hluk, zda níže uvedený tip cihel splňuje normu, či co byste doporučili.


Původně mi stavba napsala, že bude zdivo 190mm izolace 20mm 190mm


Cihly budou Porotherm - konkrétně obvodové zdivo POROTHERM 30 Profi DRYFIX. Když se ale dívám na tech.popis zdiva, píší, že cihla je 300mm, čili jsme z toho zmatená.


Moc Vám děkuji a přeji Vám hezký den.


S pozdravem



Dobrý den, děkuji za doplňující dotaz a za pochvalu.
Včera jsme si řekli, že požadavky na hlukovou izolaci udává norma ČSN 73 05 32 – Akustika- hodnocení zvukové izolace stavebních konstrukcí a v budovách. U vás se bude jednat o takzvanou vzduchovou neprůzvučnost (jiným typem je kročejová neprůzvučnost, především u stropních konstrukcí nad bytem). Každý výrobce udává u svého zdiva tzv. akustický útlum v dB. To je laicky řečeno hodnota, o kterou se sníží hladina hluku, když projde daným zdivem. Výrobce tedy udá laboratorní hodnotu Rw, která se pro prostředí stavby sníží o korekci „k“ (běžně k= 2-4 dB, může však dosahovat i vyšších hodnot). Z těchto dvou údajů (Rw a k) získáme hodnotu Rw‘= Rw-k a ta musí být vyšší než udává jmenovaná norma (tabulka s limitními hodnotami min. Rw‘). Pozor je však třeba dávat i na napojení stěny na okolní konstrukce (obvodové zdivo, podlahu, strop), instalační drážky, krabice a způsob zdění a maltování ložných spár.
Z toho co píšete (tl. dělící stěny 2x190mm+20mm minerální izolace), se může jednat o cihelnou tvárnici Porotherm 19 Aku – dvouvrstvé zdivo. Tento výrobce však uvažuje s 50 mm vložené izolace (vysoké nároky na ochranu proti hluku). Podobné jsou cihelné tvárnice Supertherm Aku 2x19 s vloženou izolací 2x50mm. Oba výrobci předepisují objemovou hmotnost zdící malty (s plným promaltováním lože) 1700-1750 kg/m3 a omítku tl. 15 mm s objemovou hmotností 1450 kg/m3. Další údaj je skutečně zmatečný, nejspíše se jedná o další variantu, kterou vám chtěl dodavatel nabídnout. Výrobce však udává u této tvárnice POROTHERM 30 Profi (zděné na pěnu Dryfix) Rw pouze 46 dB, což je skutečně málo (není to akustická tvárnice).

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk