Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.6.15 / dotaz č. 58649
Dobrý den,
chtěl bych Vás poprosit o radu ohledně tepelného čerpadla do rodinného domu. Jsem laik a potřeboval bych poradit podrobně, jaký typ by byl vhodný. Za kladné vyřízení předem děkuji.



Dobrý den,

tepelné čerpadlo je poměrně drahé zařízení, jehož správná nebo nesprávná volba může značně ovlivnit jak pořizovací cenu, tak i budoucí provozní náklady rodinného domu spojené s vytápěním a přípravou teplé vody. Jeho správná volba závisí nejen na technických parametrech samotného tepelného čerpadla, ale zejména na stavu a provozních parametrech otopné soustavy (v současném, případně i budoucím stavu, je-li zde výhled na zateplení nebo jinou plánovanou rekonstrukci, potřeba spolupráce TČ s jinými tepelnými zdroji, možnost využití dotačních programů apod), do které má být TČ implementováno, a možnostech úprav této soustavy tak, aby vyhověla požadavkům tepelného čerpadla na optimální provozní podmínky.

Pro základní obecné seznámení s principy fungování tepelných čerpadel nebo se zásadami jejich správného výběru lze najít na serveru www.tzb-info.cz (např. http://vytapeni.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla/10822-vyber-tepelneho-cerpadla-do-rodinneho-domu) nebo na řadě dalších serverů množství článků populárně zprostředkujících vstup do dané problematiky.

Zadání pro výběr a výběr konkrétního typu TČ je však třeba provést ve spolupráci s projektantem – topenářem, nejlépe takovým, který není provizně vázán na použití výrobků určitého výrobce. V případě využití dotačního programu je nutno, aby montáž TČ provedla osoba s příslušným kvalifikačním oprávněním.

V případě potřeby bližšího vysvětlení podrobnějších otázek dané problematiky nebo pomoc při nezávislém posouzení konkrétního projektu Vám mohu nabídnout pomoc formou osobní konzultace ve středisku EKIS.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk