Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.6.15 / dotaz č. 58740
Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat na NZU. Ohledně porovnávání Uw oken s normovými hodnotami. Pokud chci dosáhnout na dotaci A.0+C.1.2 tak když si vezmu Uw okna z excelu dle SVT výrobce, tak se jedná o ten referenční rozměr a ten pak mohu použít u všech oken, že? Dám příklad, že mi vyjde 0,94 W/m2K a já potřebuji pro dotaci 0,9*Urec=1,08W/m2K, tzn, že pak tyto okna splní požadavek NZU, že? a nemusím přepočítávat pro každé okno zvlášť, že? Děkuji moc
Dobrý den.

Výrobce oken udáva paramtery zasklení a rámu zvlášť, čili Ug, Uf, psí, šířku rámu atd. Na stránkách NZU jsou tyto paramtery uváděny v excelu, a pokud budeme uvažovat různé rozměry oken, bude celkové U vycházet vždy jinak. Pokud výrobce uvádí celkové Uw, spočítal tuto hodnotu pro normový rozměr 1,23x1,48 m (nebo by alespoň měl, lze to vyyzkoušet dopočítáním paramterů pro normové okno).

Pokud žádáte v oblasti podpory A (A.0, A.1, A.2 nebo A.3), porovnáváte celkové U normového okna a pak pro všechna ostatní okna uvažujete stejné U, jako pro normovou výplň a nemusíte přepočítávat U pro každou výplň s jiným rozměrem.

V případě, že žádáte v oblasti podpory B, musíte splnit pro normové okno ještě přísnější hodnotu (např. Uw,pass=0,85 W/m2.K) - tuto hodnotu musíte splnit pro normový rozměr výplně. Pro ostatní rozměry tuto hodnotu splnit nemusíte, nicméně pro další energetické výpočty v oblasti B je nutné počítat celkové U každé výplně zvlášť, tyto výplně s jinými rozměry mohou mít celkové U lepší nebo horší než U normové výplně.

S pozdravem
Ing. Veronika Škodová
Odpovídá:  Ing. Veronika Škodová* - EKIS Tábor tisk