Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.6.15 / dotaz č. 58922
Dobrý den, spoluvlastník prodal svůj 1/2 podíl rodinného domu v 3/2015 be mého vědomí. Jedná se o budovu s č.p., objekt určený k bydlení, ale není trvale obýván. I když se jedná o ideální polovinu, v kupní smlouvě je uvedeno, že dlouhodobě obývá samostatnou bytovou jednotku 4+1 v 2.n.p. se společným vchodem. Průkaz ENB není součástí kupní smlouvy, ale je zda uvedeno údajné doložení 3měsíčních výpisů za spotřebované energie, což není reálné, protože spoluvlastník sám vypověděl před 5 lety smlouvy na dodavatele plynu a el.energie. Mám naději revidovat právoplatnot kupní smlouvy. Děkuji za odpověď.
Pokud při prodeji rodinného domu ( jeho ucelé části) nebyl součástí kupní smlouvy předložen Průkaz energetické náročnosti budovy (dále PENB) dle vyhl. 78/2013 Sb. došlo k porušení zákona 406 /2000 Sb. v platném znění, kde v §7a, odst. 2, písm a) je stanovena povinnost vlastníkovi budovy při prodeji budovy předložit PENB kupujícímu. Protože se jedná o rodinný dům, nikoliv bytový dům, pak se na tento případ nevztahuje §7a, odst. 7, kdy vlastník jednotky v bytovém domě může nahradit PENB (není-li ještě zpracován) vyúčtováním za energie za 3 roky zpět. U rodinného domu nejsou vlastníci jednotek. Při prodeji tedy nebyly splněny všechny požadavky platné legislativy, kupující nebyl správně informován o energetické náročnosti budovy. Nakolik je toto porušení závažné a případný soud by zneplatnil kupní smlouvu (zvláště,pokud smluvní strany se stavem dobrovolně souhlasily) však nemohu říci, toto může stanovit jen právník na majetkové právo, popř. přímo soud.
Uvedení nepravdivých inforamcí v kupní smlouvě, jak v dotazu dále uvádíte, již není energetický púroblém ale problém obecného smluvního práva a toto nemohu posoudit.
Odpovídá:  Ing.,CSc. Vlastimi Brada* - EKIS Rokycany
Téma:  Legislativa
tisk