Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.7.15 / dotaz č. 59299
Dobry den,mam dotaz k panelu do zasuvky.Potrebuju k tomu elektriku,nebo to jde pouzit na chate,kde elektrinu nemam zavedenou?Diky za odpoved
Hezký den,

předpokládám, že panelem do zásuvky rozumíte kompletní fotovoltaickou elektrárnu s mikroměničem. Tento mikroinvertor je určen k přímému připojení k solárnímu FV panelu. Jeho výstup je možné připojit přímo do elektrického rozvodu v jakémkoliv místě ve vašem bytě nebo domě.

Veškerá vyrobená elektrická energie ze solárních FV panelů se rovnou převádí na el.rozvod 230V a můžete ji zužitkovat právě připojenými spotřebiči. Odběr místních spotřebičů byl měl být vždy vyšší, než je maximální výkon mikroinvertoru. Tím docílíte toho, že vyrobená energie ze solárního FV panelu bude spotřebována vždy přednostně před placenou energií ze sítě.

Z výše uvedeného důvodu nemůže mikroinvertor pracovat jako samostatný měnič (v tzv.ostrovním režimu). Pracují pouze v synchronizaci s elektrickou sítí.
Pokud dojde k odpojení sítě, tak se mikroinvertor okamžitě vypne. S ohledem na evropské normy nelze tuto funkci vypnout. Měniče jsou navržené jako systém vázaný na el. síť, tzv. on-grid systém.

Mikroinvertor lze také kombinovat s bateriemi, ale je potřebné pro dodávku elektřiny použití solární regulátor, který se připojí na mikroinvertor. Potom můžete elektrickou energii uloženou v bateriích spotřebovávat v době kdy není dostatek slunečního svitu.

Obecně se doporučuje, aby solární FV panely měly o něco větší výkon, než mikroinvertor (lze použít 250Wp až 280 Wp FV panel s mikroinvertorem, jenž má výkon 230W AC, protože uváděný výkon solárního panelu je pouze špičkový výkon při ideálním stavu přímého slunečního svitu 1000W/m2. Toho lze však na většině instalací dosáhnout pouze několik dní v roce, neboť po většinu slunečných dnů je sluneční svit nižší než teoretické maximum.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS KLOTHERM ČB