Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.8.15 / dotaz č. 59380
Dobrý den,
prosím o radu ohledně výkladu novely zákona o hospodaření energií účinnou od 1.7.2015. V § 9 odst. 2 tohoto zákona se de facto říká, že povinnost en. auditu mají velké podniky (tudíž ty, jejichž počet zaměstnanců přesahuje 250 a jejichž roční obrat nepřesahuje 50 milionů eur, nebo jejichž bilanční suma roční rozvahy nepřesahuje 43 milionů eur). Aby tedy byl podnik velikým, musí splnit nejen počet zaměstnanců, ale kumulativně také přesáhnout hranici ročního obratu, případně bilanční sumu rozvahy. Náš podnik má více než 250 zaměstnanců, ale druhou podmínku ani v jednom případě nesplní. V takovém případě by velkým podnikem nebyl a povinnost zpracovat en. audit by neměl.
Jak ale přistoupit k situaci, kdy vlastníkem společnosti je nově zahraniční matka, která již velkým podnikem je? Předpokládám, že v takové situace jsme také bráni jako velký podnik, avšak nevím, jak se pak řeší praktické vyhotovení en. auditu. Sídlíme totiž povětšinou v různých kancelářským prostorech a nepředpokládám, že by zde bylo možné dělat en. audit. V jediné naší výrobní hale pak máme spotřebu vyšší jak 700 GJ za rok a tam by en. audit teoreticky smysl dával. Znamená to, že máme povinnost udělat en. audit, ale pouze pro tuto jednu budovu?
Díky
Dobrý den
Od 5. 12. 2015 musí velcí podnikatelé (nad 250 zaměstnanců) splnit povinnost danou novelou č. 103/2015 Sb. zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií: zpracovat pro energetické hospodářství energetický audit. Alternativně lze tuto povinnost naplnit implementací a certifikaci Systému managementu hospodaření s energií podle ISO 50001 resp. Systému environmentálního managementu podle ISO14001.
Ve vašem případě objekty se spotřebou vyšší jak 700 GJ/rok (jedna výrobní hala) má povinnost vyhotovení energetického auditu.
V případě Vašich kancelářských prostor, které nepřesahují tyto limitní spotřeby se domníváme, že tuto povinnost nemají.
Doporučujeme Vám zajistit si akreditovanou osobu certifikováný systém hospodářství s energií podle české harmonizované normy upravující systém managementu hospodaření s energií (ČSN EN ISO 50001) nebo má zaveden a akreditovanou osobou certifikován systém environmentálního řízení podle české harmonizované normy upravující systém environmentálního managementu (ČSN EN ISO 14001).