Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.7.15 / dotaz č. 59498
Dobrý den,
prosím o informaci k Zákonu č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií k §9 energetický audit. Co je myšleno v §9 energetické hospodářství?

V §2 Základní pojmy d) energetickým hospodářstvím soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií

Otázka:

Pokud je v budově nebo areálu umístěna výrobní technologie, která nesouvisí s provozem budovy (nejedná se tedy o topení, chlazení, úpravu vzduchu, větrání budovy) zda tuto energii přičíst do celkové roční spotřeby energie dle Vyhlášky MPO č.480/2012 Sb.§ 2 Rozsah energetického auditu ?????????

Dle Vyhlášky MPO č.480/2012 Sb.§ 2 Rozsah energetického auditu

(1) Hodnota celkové spotřeby energie, od níž vzniká fyzickým a právnickým osobám povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit, se stanoví ve výši 35 000 GJ (9 722 MWh) za rok jako součet za všechny budovy a energetická hospodářství příslušné osoby a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.

Děkuji



Dobrý den,

jak uvádíte, v zákoně č. 406/2000 Sb. je uvedeno, že energetickým hospodářstvím je soubor technických zařízení a budov sloužících k nakládání s energií

U průkazů energetické náročnosti budov (PENB) se spotřeba výrobní energie, která nesouvisí s provozem budovy a neupravuje vnitřní prostředí (topení, chlazení, úpravu vzduchu apod.) do celkové roční spotřeby energie nezapočítává. Výjimkou jsou pouze výrobní budovy, v nichž vzniká výrobně-technologické teplo, jež plnohodnotně vytápí danou budovu.

U energetických auditů je to však jinak a do celkové spotřeby energie se započítává i technologická spotřeba např.z výroby, protože v navrhovaných opatřeních se auditor zabývá i hledáním úspor v procesu výroby.

S pozdravem

Roman Koutný
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Koutný* - EKIS Ostrov (Karlovy Vary) tisk