Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.15 / dotaz č. 60299
Dobrý den,
Chystáme rekonstrukci rodinného domu poblíž Prahy. Dům je z 80-tých let a má obytnou plochu 250 m2.Celý je podsklepený. Chceme vyměnit elektrické topení s ohromnou akumulační vodní nádrží za tepelné čerpadlo typu vzduch-voda. Chceme rovněž vyměnit okna, která již málo těsní. Nemáme s výběrem čerpadla ani s jeho provozem žádné zkušenosti. V souvislosti s tím máme následující dotazy:
• Jaké tepelné čerpadlo by bylo pro náš dům nejvhodnější? Od jakého výrobce. Jde nám o efektivnost a spolehlivost provozu ale také o tichý chod.
• Bylo by možno umístit venkovní jednotku tepelného čerpadla do sklepa (např. do sklepa do místnosti vedle garáže)? Sklepní místnosti jsou totiž až zbytečně rozsáhlé, takže je všechny stejně nebudeme využívat. Vyřešilo by to problém hluku? Jaké by to mohlo mít dopady na ochlazování garáže?
• Známí nám doporučují čerpadlo Panasonic. Můžete ho také doporučit v našem případě jako vhodné?
• Je možno získat dotaci z programu Zelená úsporám na tepelné čerpadlo a na okna?
• Je lepší zažádat již letos?
• Jaké se očekávají od příštího roku změny v programu Zelená úsporám

• Chceme také řešit (buď zároveň nebo v příštím roce) instalaci klimatizace v ložnicích v 1. patře pod střechou. Která varianta je vhodnější z hlediska spolehlivosti chodu zařízení a efektivnosti výkonu: jedno zařízení pro topení a klimatizaci nebo instalace samostatného tepelného čerpadla a samostatné klimatizace?
• Je možno umístit klimatizaci (vnější jednotku) místo na stěnu domu také do sklepa?

• Plánujeme také výměnu střechy. Výhledově bychom si chtěli pořídit i fotovoltaické desky na střechu. Je lépe to dělat zároveň s rekonstrukcí střechy nebo později? Je fotovoltaiku vhodné kombinovat s tepelným čerpadlem?
Děkuji moc za odpovědi.

Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následující:
Váš dotaz je velmi rozsáhlý a pro instalaci tepelného čerpadla bude rozumné začít výměnou oken a zateplením posledního stropu a podlahy mezi sklepem a přízemím.
Rozhodující pro návrh tepelného čerpadla jsou tepelné ztráty objektu a otopná soustava domu. Je nutné provést výpočet tepelných ztrát po jednotlivých místnostech a provést návrh otopného systému s tepelným spádem pro radiátory 50/40 °C.
Typ TČ doporučuji s kompresorem Scroll a přímým vstřikem chladiva.
TČ vzduch voda se navrhuje na cca 70 - 100% tepelných ztrát.
V případě umístění venkovní jednotky do sklepa jsou nutné dva dostatečně velké prostupy pro nasávání a výdech vzduchu. Pod výměník je nutné vyvést vývod kanalizace pro odvod kondenzátu. Tuto verzi nedoporučuji.
Pro klimatizaci podkroví doporučuji samostatné klimatizační jednotky.
V případě instalace FV doporučuji paralelní provoz se sítí na základě povolení provozovatele distribuční sítě.
Dotace na zateplení i TČ je možné získat z NZÚ po zveřejnění požadavků. V současné době je náběr žádostí pozastaven.
S pozdravem
Ing. Josef Šťatný