Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.9.15 / dotaz č. 61057
Navazuji na dotaz 60983:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/60983

V návaznosti na Vaše odpovědi nás ještě zajímá: 1)Zda jste do kalkulace cca 1200 Kč na metr vrtu počítali i technologii spojování vrtů a případnou "stavbu", která tento centrální bod "zastřešuje" a od kterého se táhne topivo do "kotelny" v domě... 2)Jak daleko je ještě efektivní vést potrubí od vrtů do domu? - To kvůli možnosti využití i vzdálenějšího soukromého pozemku. 3)Znáte nějaké panelové domy (nebo podniky) podobného rozměru, které tuto technologii v ČR provozují?
4) Existuje nějaká centrálkní databáze s firmami, které využívání "GEOENERGIE" instalují?
5) Kolegaz vedlejjšího SVBJ tvrdí, že je nejistá životnost vrtů - stabilita atd...(tak prosím, něco i k tomuto...)

Předem děkujeme za odpovědi.
Dobrý den,
uvedená kalkulace je jen rámcová, bezplatné poradenství nemůžete nahradit podrobnou studii.

1) V ceně 1200 Kč/m je i vystrojení vrtu a přívod do centrální "kotelny". Přívody se vedou pod zemí.
2) Delší vedení od domu k vrtu znamená větší čerpací práci, tj. zvýšenou spotřebu elektřiny pro oběhová čerpadla. To je samozřejmě nutné zahrnout do celkových provozních nákladů.
3) Např. v obci Strážný jsou použita tepelná čerpadla pro vytápění bytového domu již v roce 2007, instalace byla podpořena z projektu PHARE: http://www.risy.cz/cs/vyhledavace/projekty-eu/detail?Id=13905
Jiný příklad je v obci Borová Lada, kde vytápí tepelnými čerpadly od roku 2000:
http://www.tzb-info.cz/657-vyuziti-zemniho-tepla-pro-vytapeni-obecnich-objektu-v-obci-borova-lada
Jinak se pro panelové domy používají spíše tepelná čerpadla vzduch-voda, protože málokdy je k dispozici pozemek pro vrty. Ve městech je také často konflikt se sítěmi.
4) Instalací tepelných čerpadel s vrty se zabývá mnoho firem, seznam je např. zde: http://www.tzb-info.cz/firmy/tepelna-cerpadla-elektricka
Můžete si od dodavatelů vyžádat seznam referencí.
5) Pokud je vrt správně proveden, je jeho životnost 50 let nebo více. Důležité je použití kvalitního potrubí a pečlivé spoje, aby nedocházelo k úniku teplonosného média. Vlastní vrt je po vystrojení vyplněn speciální injektážní směsí a utěsněn, riziko zhroucení a zasypání je jen při výstavbě. Velkým rizikem je vyčerpání a zamrznutí vrtu, což se může stát v případě, že je vrt poddimenzován a odebírá se z něj příliš mnoho tepla. Pokud voda v hornině okolo vrtu zamrzne, trvá mnoho let, než se z něj dá opět čerpat teplo. Při instalaci je možné instalovat do vrtu čidla a sledovat teploty.

S pozdravem
K. Srdečný